Aanpak eenzaamheid in 2020

door | dec 15, 2020 | nieuws | 0 Reacties

Wat een jaar was het. Wie had ooit gedacht dat we nu dagelijks een mondkapje zouden dragen en dat we alleen beperkte sociale activiteiten contacten mogen hebben? Toch is het zo. Met dit jaar meer (aandacht voor) eenzaamheid als gevolg van het coronavirus. We zijn daarom blij dat we met Aanpakeenzaamheid.nl in 2020 een bijdrage mochten leveren aan de inzet van burgers, vrijwilligers, ondernemers, organisaties en overheden om eenzaamheid te helpen voorkomen en tegengaan. Lees hier een eigen selectie van de belangrijkste berichten van het afgelopen jaar.

 

Eerst: de koning spreekt

“Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt”, zo sprak Koning Willem-Alexander op 20 maart van dit jaar. Daarmee gaf hij ons de opdracht om ons in te zetten om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan.

 

1. Agenda voor coronatijd

Sinds de corona-uitbraak bevinden we ons in de anderhalvemetersamenleving. Wat betekent dat voor de aanpak van eenzaamheid? Daarvoor heeft Aanpakeenzaamheid.nl snel na de eerste lockdown een voorstel ontwikkeld, gebaseerd op brede praktijkervaring en professionele kennis. De agenda kent tien onderdelen, variërend van het bouwen aan coalities, het behouden van nieuwe krachten, versterking van de signaalfunctie tot beleid voor huisbezoeken en voorbereiding van een aangepaste Week tegen eenzaamheid.

 

2. Overzicht aanbod

In ons land is veel aanbod beschikbaar voor mensen die met eenzaamheid te maken hebben. In deze tijd van corona is het extra belangrijk om dat aanbod te kennen. Daarom is het overzicht van dit aanbod, dat in heel Nederland beschikbaar is, geactualiseerd. Met meer dan 35 verschillende soorten aanbod, is er keuze voor iedereen: van jong tot oud. Van telefonische gespreksgroepen, hulplijnen, online communities en apps voor speciale doelgroepen, tot werkboeken en platforms voor vraag en aanbod. Het overzicht staat hier.

 

3. Instrumentenwijzer

Er zijn steeds meer instrumenten die kunnen helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Het zijn er zelfs zó veel, dat het moeilijk is om te kiezen welke u wanneer kunt gebruiken. Daarom heeft Aanpakeenzaamheid.nl de belangrijkste recente en praktische instrumenten in een Instrumentenwijzer op een rij gezet, waar mogelijk met een samenvatting.

 

4. Dossiers mantelzorg, jongeren en lhbti

  • Eenzaamheid bij mantelzorgers: mantelzorgers hebben een groter risico op eenzaamheid. In een dossier zet Aanpakeenzaamheid.nl de feiten op een rij: definities, cijfers, oorzaken en gevolgen en vooral: wat te doen? Het staat er allemaal.
  • Eenzaamheid bij niet-westerse ouderen: Nederland vergrijst en krijgt steeds meer ouderen met een niet-westerse migratieachtergrond. De aanpak van eenzaamheid bij deze groep vraagt kennis van de cijfers, oorzaken en mogelijke interventies. Die staan overzichtelijk in dit dossier van Aanpakeenzaamheid.nl.
  • Eenzaamheid bij de LHBTI-doelgroep: LHBTI-ers zijn vaker eenzaam dan hun leeftijdsgenoten. Daarmee vormen ze een risicogroep die extra aandacht verdient bij de aanpak van eenzaamheid. In dit dossier zet Aanpakeenzaamheid.nl alle feiten op een rij: over wie gaat het, hoe vaak komt het voor, wat zijn de oorzaken en vooral: wat kunnen we doen om eenzaamheid bij de homo-lesbische doelgroep te voorkomen of tegen te gaan?

 

5. Eenzaamheid bij jongeren

Naast het ‘jaar van corona’, lijkt 2020 ook wel het jaar van aandacht voor ‘eenzaamheid bij jongeren’ te zijn. In veel gemeenten staat het onderwerp op de agenda. Ook is het nieuwe platform Eenzamejongeren.com (mede mogelijk gemaakt door Aanpakeenzaamheid.nl) en een dossier met de feiten over eenzaamheid bij jongeren verschenen.

 

6. Handreiking ondernemers

Ook ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid. Om gemeenten daarbij te helpen is de handreiking ‘Eén tegen eenzaamheid met ondernemers’ van het ministerie van VWS verschenen. Met mogelijkheden voor ondernemers, een stappenplan, voorbeelden en handige hulpmiddelen. Ondergetekende is co-auteur van deze handreiking. Aanpakeenzaamheid.nl zet de essentie van de handreiking hier op een rij.

 

7. Subsidiechecklist

Wilt u subsidie aanvragen voor een eenzaamheidsproject? Of bent u degene die over een aanvraag beslist? Maak dan gebruik van de Subsidiechecklist eenzaamheid van Aanpakeenzaamheid.nl. Zo worden we in Nederland steeds een beetje beter in de aanpak van eenzaamheid.

 

8. Publiekscampagnes

Steeds meer gemeenten willen publiekscampagnes ontwikkelen om eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan. Dat is een goed plan, maar waar te beginnen? En welke ervaringen hebben andere gemeenten? Daarom staat hier een presentatie met daarin ervaringen van Breda, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Nijkerk, Rotterdam en het landelijke VWS-programma Eén tegen eenzaamheid. Het is voor het eerst dat de inzichten en ervaringen gebundeld zijn.

 

9. Taken voor coördinatie van eenzaamheid

Steeds meer gemeenten pakken eenzaamheid aan. Het is dan handig en verstandig om iemand te hebben die de aanpak coördineert. Aanpakeenzaamheid.nl zet de mogelijke taken, omvang en vereisten voor zo’n coördinator op een rij.

 

10. Betere website

Tot slot iets leuks uit eigen huis: sinds het voorjaar van 2020 heeft Aanpakeenzaamheid.nl een nieuwe website: met een handige homepage, een goede zoekfunctie, betere navigatie en een reactiemogelijkheid bij alle nieuwsberichten. Daarmee kan Aanpakeenzaamheid.nl nog beter helpen om eenzaamheid samen en effectief aan te pakken. Meer over deze vernieuwing leest u hier.

 

Ook in 2021 op de hoogte blijven

Wilt u ook volgend jaar goed geïnformeerd blijven over alle nieuwe instrumenten, kansen, mogelijkheden en inzichten? Abonneer u dan op de tweewekelijkse kosteloze nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid. Dat doet u hier.

Informatie

Publicatiedatum 10 december 2020
Laatste aanpassing 10 december 2020
Bron NOS
Onderwerpen agenda, aanbod, jongeren,
handreiking, subsidiechecklist

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!