De aanpak van eenzaamheid vraagt om maatwerk. Want elke persoon is anders, kent andere oorzaken van eenzaamheid en heeft andere wensen, mogelijkheden en talenten. Daarom is het belangrijk om op lokaal niveau veel verschillende soorten interventies te kennen. Gelukkig zijn die er ook!

Toch wordt er veel gevraagd naar voorbeelden, zoals ook blijkt uit het eerste inzicht in de jongste Movisie-publicatie over eenzaamheid, dat ik eerder samenvatte. Daarom geef ik hier een overzicht van bronnen, met uiteindelijk heel veel voorbeelden die ingezet kunnen worden bij de aanpak van eenzaamheid. Doe er uw voordeel mee.

1. De databank Effectieve sociale interventies van Movisie toont 15 interventies over eenzaamheid.
2. De publicatie Maatwerk bij de aanpak van eenzaamheid (2012) beschrijft 41 interventies.
3. De Handreiking lokale aanpak van eenzaamheid (2018)  noemt 72 interventies.
4. De Handreiking Kom erbij met kunst en cultuur (2019) noemt meer dan 45 voorbeelden waar kunst en cultuur zijn ingezet rond eenzaamheid.
5. In dit overzicht van Aanpak Eenzaamheid.nl staat een overzicht van landelijk aanbod, met meer dan 25 interventies die structureel en landelijk beschikbaar zijn.

Ja, er is overlap tussen de verschillende bronnen. En ja, de voorbeelden zijn op deze manier nog niet goed ontsloten. Daarom is het goed dat er vanaf deze zomer geld komt via Zonmw om initiatieven te inventariseren, te gaan beschrijven en presenteren. Tot die tijd (en dat zal nog wel een paar jaar duren, vermoed ik), zult u het met bovenstaande bronnen moeten doen.

Kent u nog meer bronnen met overzichten van interventies of activiteiten tegen eenzaamheid? Laat ze hieronder achter in een reactie.