Zo meet u de voortgang van uw lokale aanpak

door | okt 15, 2020 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Als gemeente hebt u een aanpak tegen eenzaamheid ontwikkeld. Maar hoe meet u dan de voortgang van alle activiteiten en inzet van iedereen? Daar is nu een eenvoudige handreiking voor beschikbaar.

 

Aanpak, veel inzet

Eenzaamheid lokaal aanpakken is een actuele en urgente opgave. Op lokaal niveau zijn daar veel organisaties bij nodig. Ook is veel inzet gevraagd om tot duurzaam, daadwerkelijk resultaat te vragen. In de praktijk lopen veel initiatieven tegelijkertijd en is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Het is vaak nog moeilijker om de voortgang te meten: bent u op de goede weg, wat zijn de resultaten?

 

Voortgang monitoren

Elke vier jaar meet de GGD in heel Nederland en volgens een gevalideerde en betrouwbare methode hoeveel mensen met eenzaamheid te maken hebben. Dit gebeurt op postcodeniveau en levert op die manier voor elke gemeente gedetailleerd inzicht op. Maar ja: dit is slechts één keer per vier jaar, en tussen de meting en de presentatie van de uitkomsten zit bijna een jaar…. Daarom is het begrijpelijk dat veel gemeenten ook andere manieren zoeken om hun voortgang te kunnen meten. Dit kunnen ze gebruiken voor verantwoording, voor de motivatie van alle betrokkenen en om de aanpak bij te sturen.

 

Nieuwe handreiking

Om gemeenten te helpen hun voortgang te meten, is er nu een nieuwe handreiking gepresenteerd. De handreiking heet “Monitoring en evaluatie van eenzaamheid; in 6 stappen naar een monitor” en is een uitgave van het programma Een tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS.

 

Zes stappen voor een monitor

De handreiking benoemt zes stappen waarmee een gemeenten een monitor kunnen maken, met telkens verwijzingen naar meer bronnen.

  1. Benoem doelen in de aanpak: wat wilt u bereiken, bijvoorbeeld in de percentages eenzame mensen of de participatie van uw inwoners?
  2. Beschrijf om welke doelgroepen het gaat: op welke doelgroep is uw aanpak gericht? Bijvoorbeeld op ouderen, jongeren of mantelzorgers?
  3. Beschrijf cruciale indicatoren: formuleer een beperkt aantal indicatoren die meetbaar zijn en betrekking hebben op de doelen en doelgroepen.
  4. Beschrijf cruciale prestaties: formuleer de belangrijkste activiteiten die ondernomen worden om de doelen te bereiken.
  5. Verzamel data: zorg ervoor dat gegevens beschikbaar komen die betrekking hebben op de geformuleerde indicatoren. En stel vast hoe data verzameld wordt.
  6. Leer en verbeter: de uitkomsten zijn bedoeld om te evalueren en de aanpak bij te stellen en te verbeteren.

 

Herkent u de stappen uit de handreiking? Hoe past u deze toe en welke ervaringen hebt u met monitoring en evaluatie? Laat uw reactie achter onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 15 oktober 2020
Laatste aanpassing 15 oktober 2020
Bron Een tegen eenzaamheid
Onderwerpen Monitoren, handreiking,
meten, vooruitgang

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!