Signaalpunt eenzaamheid in beeld

door | aug 27, 2020 | nieuws | 0 Reacties

Veel eenzaamheid is niet bekend bij hulpverleners. Daar kan een lokaal signaalpunt bij helpen. Maar hoe werkt zo’n signaalpunt, wat zijn de mogelijkheden en kosten? Dat is nu duidelijk. Lees hier meer.

 

Veel eenzaamheid

In 2016 gaf 43% van de volwassenen aan eenzaam te zijn en voelt 10% zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. De cijfers zijn in elke gemeente weer anders (hier te raadplegen), maar uiteindelijk is de conclusie vrijwel altijd: “er zijn teveel mensen eenzaam in onze gemeente”.

 

Niet in beeld

De ervaring leert dat hulpverleners een vaste groep mensen in beeld hebben die met eenzaamheid te maken heeft. Tegelijkertijd is vaak de stellige indruk dat er veel meer mensen zijn die met (ernstige) eenzaamheid te maken hebben, maar dat deze mensen niet in beeld zijn bij lokale hulpverleningsinstanties.

 

Signaalpunt helpt

Gelukkig kunnen ook bezorgde buren, ondernemers, vrijwilligers en professionals helpen. Denk aan kappers, schoonheidsspecialisten of doktersassistenten. Want zij zijn dagelijks en overal in wijken, buurten en dorpen in contact met inwoners en kunnen signalen van eenzaamheid oppakken. Als ze die signalen vervolgens neer kunnen leggen bij een signaalpunt, dan kan vanuit dit punt actie worden ondernomen.

 

Varianten

Er zijn verschillende signaalpuntvarianten, zoals hier beschreven. Voor zover ik weet is het Signaalpunt tegen Eenzaamheid het enige instrument dat specifiek gericht is op eenzaamheidsmeldingen en het enige instrument dat deze meldingen AVG-proof kan ontvangen en opvolgen.

 

Heldere video

Sinds kort is onderstaande video beschikbaar die helder uitlegt hoe het Signaalpunt tegen Eenzaamheid in uw gemeente kan werken.

 

Heldere infographic

Naast de video is er ook de onderstaande infographic beschikbaar, met daarin de ervaringen, de aanpak, de bouwstenen en de kosten. Ook wordt duidelijk dat 99% van de gesignaleerde mensen positief reageert en de aangeboden hulp accepteert.

Infographic Signaalpunt tegen Eenzaamheid

Infographic Signaalpunt tegen EenzaamheidInfographic Signaalpunt tegen Eenzaamheid

 

Kleine moeite, groot verschil

Een signaal doorgeven is een kleine moeite, maar kan een groot verschil maken voor mensen die eenzaam zijn. Hopelijk kunnen de video en infographic u helpen om af te wegen of een signaalpunt ook in uw gemeente een optie is. Welke ervaringen hebt u hiermee en welke overwegingen maakt u? Laat die achter in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 27 augustus 2020
Laatste aanpassing 27 augustus 2020
Bron Signaalpunt
Onderwerpen Signalen, signaalpunt,
dagelijks contact

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!