Training eenzaamheid nu compleet

door | feb 6, 2020 | nieuws | 2 reacties

Het is voor vrijwilligers en professionals niet altijd eenvoudig om mensen die (mogelijk) eenzaam zijn goed bij te staan. Dan helpt het om goed getraind te zijn. Dat is nu mogelijk dankzij een training die Movisie onlangs compleet heeft gemaakt. Alle materialen zijn kosteloos beschikbaar. Lees hier alles over dit nieuwe aanbod, inclusief een train-de-trainer-training.

Professionals, vrijwilligers en ondernemers
Steeds meer mensen zijn betrokken bij de aanpak van eenzaamheid. Soms zijn dat professionals, zoals sociaal werkers, huisartsen, psychologen of wijkagenten. Ook vrijwilligers voelen zich betrokken, zoals vrijwilligers van wijkcentra, bezoekdiensten van ouderenorganisaties, of maatjesprojecten. Ook ondernemers zetten zich in; denk aan kappers, pedicures of apothekers. Voor iedereen geldt de vraag: hoe kan ik iemand helpen die eenzaam is? (Kijk ook eens bij het overzicht van signaleerders)

Niet eenvoudig
De praktijk leert dat het niet altijd eenvoudig is om iemand goed te ondersteunen bij zijn of haar eenzaamheid. Er rust een taboe op, mensen staan soms helemaal niet open voor hulp, zien onvoldoende mogelijkheden of er wordt te snel in oplossingen gedacht. Ook kan een hulpverlener zélf schroom hebben om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Nu een complete training
Gelukkig is er sinds kort een complete training voor iedereen die zich wil bekwamen in de ondersteuning van mensen die (mogelijk) eenzaam zijn. Movisie heeft hiervoor een eerdere training uitgebreid en beschikbaar gesteld. Het trainingsmateriaal is ook beschikbaar voor trainers die de trainingen zelf willen gaan verzorgen. 

Training A: ‘Verbinden met eenzaamheid’
Deze training gaat over de eigen schroom en weerstand om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Movisie zegt: “Zorgen voor de ander is eerst zorgen voor jezelf. Dan pas heb je ruimte om de gevoelens en behoeftes van de ander te erkennen”. Deze training legt dus de basis om als vrijwilliger of professional eenzaamheid daadwerkelijk bespreekbaar te maken. 

Training B: ‘In gesprek over eenzaamheid’
Deze nieuwe training is een vervolg op training A. De training geeft in vijf stappen handvatten voor een waardevol gesprek om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken én te verkennen wat mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren. De stappen zijn:

  1. starten met een goede basishouding: rustig en open, zonder schroom en weerstand te negeren;
  2. verkennen of en hoe eenzaamheid speelt: door je open te stellen en te verwonderen, zonder oordelen of de wens het op te lossen;
  3. aangaan van een gesprek van waarde: door te letten op de twinkeling in de ogen en zonder door te stomen naar de oplossing;
  4. kijken of er wensen en ideeën opkomen: door kleine stapjes te zien en te waarderen, zonder verwachtingen en zonder iets op te leggen;
  5. terugblikken: door te kijken naar wat goed ging, zonder in je schulp te kruipen bij kritiek.

Alle materialen beschikbaar
Voor de Movisie-trainingen zijn handboeken, presentaties en flyers kosteloos digitaal beschikbaar op de site van Movisie. Ook kunnen trainers een ‘train-de-trainer’ volgen. Daarmee kunnen zij, overal in Nederland, het door Movisie ontwikkelde trainingsaanbod op eigen wijze verzorgen.

Tot slot
Ik heb de trainingen niet zelf gevolgd en baseer dit bericht op de informatie van Movisie. Ik krijg daaruit de indruk dat dit aanbod compleet en degelijk is. Wel vraagt het een redelijke tijdsinvestering: één dagdeel voor training A en twee dagdelen voor training B. Op moment van schrijven van dit bericht zijn er op de site van Movisie geen data bekend om de training of train-de-trainer te volgen. Maar het staat u vrij hiernaar te informeren bij Movisie of het materiaal direct zelf tot u te nemen. Doe er uw voordeel mee.

2 Reacties

  1. Ad Broeders

    Mogelijk is er binnen onze afdeling van de KBO Hilvarenbeek/Esbeek/Biest-Houtakker interesse voor het volgen van een training eenzaamheid.
    KUnt u mij informeren over de duur van de training als mede de kosten enz…..

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!