Zo werkt het Meldpunt eenzame jongeren

door | sep 12, 2019 | nieuws | 0 Reacties

Sinds vorige week is Nederland een meldpunt rijker: het Meldpunt eenzame jongeren. Wat betekent dit meldpunt, wat hebben jongeren eraan en hoe werkt het? Lees hier de details, ook gebaseerd op een gesprek dat Aanpakeenzaamheid.nl had met initiatiefnemer Jolanda van Gerwe.

Achtergrond
Na een oproep van Bryan (26) over zijn eenzaamheid, is er de afgelopen periode veel publiciteit geweest over eenzaamheid bij jongeren, zoals bij de NOS. Voor de media en ‘het grote publiek’ werd duidelijk dat eenzaamheid ook jongeren kan treffen. Juist voor deze doelgroep bestaat de Stichting Join Us. De stichting had er al vaker over gedacht, maar heeft dít moment gebruikt om het Meldpunt eenzame jongeren daadwerkelijk te lanceren: op 4 september jl.

Melden, geen persoonlijke hulp
Het Meldpunt blijkt echt een *meld*-punt te zijn. Jongeren die met eenzaamheid te maken hebben kunnen zich er melden, met een vraag naar de mate van eenzaamheid en hun postcode. Jongeren krijgen géén hulp of persoonlijk advies. Na een melding ontvangen melders een e-mail met drie tips: praten met iemand die ze vertrouwen, contact opnemen met het welzijnswerk (inclusief zoeksuggesties) en gebruik maken van social media.

Ervaringen
Tussen 4 september en 10 september 2019 ontving het Meldpunt zo’n 600 meldingen en 150 persoonlijke e-mails, die Join Us allemaal persoonlijk beantwoordt. De meldingen ziet Join Us als manier om eenzame jongeren een stem te geven. Daarmee wil Join Us het gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en welzijnsorganisaties. Met als doel om meer effectieve hulp voor eenzame jongeren te realiseren in ons land. Voor Join Us is effectieve hulp overigens méér dan het ‘bij elkaar brengen van jongeren’, maar gaat het ook om het werken aan de onderliggende mechanismen, zodat jongeren sociaal redzaam worden. Ook door hulp met bijvoorbeeld sociale vaardigheden en het vergroten van een positief zelfbeeld.

Reflectie
Het is prachtig dat dit Meldpunt er nu (zo snel) is gekomen; het is goed dat eenzaamheid bij jongeren nu op de kaart staat; en het is belangrijk dat een organisatie zoals Join Us de komst van effectieve hulp voor eenzame jongeren aanjaagt. Ik kan daarom alleen een kleine suggestie doen: het zou goed zijn als Join Us op de site en in de mail aan melders ook wijst op De Kindertelefoon en De Luisterlijn: want ook dat kunnen (eerste) goede hulpmiddelen zijn voor eenzame jongeren.

Rest me niets anders dan Join Us en alle andere initiatiefnemers voor hulp aan eenzame jongeren veel succes toe te wensen. Hebt u ideeën, ervaringen of suggesties bij dit onderwerp? Laat ze weten in een reactie onder dit bericht.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!