Handreiking signaleren van eenzaamheid

door | sep 17, 2020 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Toch is veel eenzaamheid niet in beeld. Daarom is het goed dat er nu een nieuwe handreiking “Signaleren van eenzaamheid” is. Maak kennis met dit nieuwe instrument.

 

Signaleren is belangrijk

Om eenzaamheid aan te kunnen pakken, is het belangrijk te weten wie er in uw gemeente met eenzaamheid te maken hebben. Dat is niet altijd eenvoudig, want mensen lopen er niet mee te koop. Gelukkig zijn er tientallen groepen mensen in elke gemeente die kunnen helpen eenzaamheid te signaleren. Maar hoe ziet het hele proces van signaleren eruit? Welke stappen kunt u zetten? En welke tips kent de praktijk? Daarvoor is nu de publicatie ‘Signaleren van eenzaamheid; handreiking voor gemeenten’ beschikbaar.

 

Handreiking van VWS

De handreiking ‘Signaleren van eenzaamheid’ is een uitgave van het ministerie van VWS. De handreiking is onderdeel van het programma Een tegen eenzaamheid, dat gericht is op het doorbreken van eenzaamheid bij ouderen.

Handreiking signaleren van eenzaamheid voor gemeenten

Vier stappen

De handreiking maakt inzichtelijk dat het signaleren van eenzaamheid in vier stappen gebeurt. Daar gaat één stap aan vooraf.

 

Stap vooraf: bewustwording

Om in uw gemeente überhaupt mensen te betrekken en activeren rond het aanpakken van eenzaamheid, is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de problematiek. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een lokale campagne voeren.

 

Stap 1: Signalen opvangen

De eerste stap is het opvangen van signalen, door burgers, vrijwilligers, professionals of ondernemers. Ze kunnen gebruik maken van een signaleringskaart. Ook zijn er allerlei trainingen beschikbaar om signaleerders toe te rusten op hun taak.

 

Stap 2: Signalen overgeven

Wat kunnen mensen doen als ze eenzaamheid bij iemand signaleren? Het beste kunnen ze zelf contact leggen met de betreffende persoon, om hun zorgen te delen. Om vanuit dat contact samen stappen te zetten. Maar niet iedereen kan, wil of durft dat te doen. Dan is het goed om een centraal ‘signaalpunt’ te hebben. De handreiking gaat in op de werkwijze rond zo’n signaalpunt en geeft tips om het lokaal te introduceren en bekend te maken.

 

Stap 3: Signalen opvolgen

Het is heel goed als signalen binnenkomen, maar het gaat er natuurlijk vooral om dat ze worden opgevolgd. Daarvoor is het nodig afspraken te maken wie en welke organisatie de signalen oppakt, vaak door middel van een huisbezoek.

 

Stap 4: Vervolg opzetten

Soms is een eenmalig huisbezoek voldoende, maar vaak ook niet. Het is belangrijk om de behoefte van de gesignaleerde te verkennen en samen te zoeken naar passende ondersteuning en inzet van de inwoner zelf. Degene die huisbezoeken aflegt, moet dus toegerust zijn om dit gesprek te voeren en moet de sociale kaart goed kennen.

 

Tot slot

De handreiking laat een aantal voorbeelden zien, die deels ook hier getoond worden. Ook komt de AVG aan bod, die regels kent voor het omgaan met en vastleggen van (persoons)gegevens. Handig en belangrijk om dit te lezen!

Wat zijn uw ervaringen met het signaleren van eenzaamheid in uw gemeente? Kunt u de handreiking gebruiken, hebt u nog aanvullende inzichten? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

 

Informatie

Publicatiedatum 17  september 2020
Laatste aanpassing 17  september 2020
Bron Een tegen eenzaamheid
Onderwerpen Signaleren, signaalpunt,
handreiking, bewustwording

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!