Aanpak eenzaamheid.nl
één plek, alle informatie

Nieuws en inspiratie over de aanpak van eenzaamheid

Hier leest u relevant nieuws over de aanpak van eenzaamheid. Hebt u nieuwstips, of wilt u zelf eens een inspiratie- of nieuwsbericht schrijven? Stuur me gerust een bericht. U kunt u hier abonneren op de nieuwsbrief. Alle eerdere nieuwsbrieven vindt u hier.


09.07.2019

Zomer en eenzaamheid: dit kunt u doen.

sea-1337565_1280.jpg
Zomer. Het is dé tijd van het jaar om u voor te bereiden voor de tweede helft. Graag geef ik u vijf tips om na de zomer in uw netwerk goed voor de dag te komen bij een effectieve aanpak van eenzaamheid.

  1. Als eerste een inkoppertje: neem de tijd om Aanpakeenzaamheid.nl eens goed te bestuderen. Hier vindt u werkelijk alle informatie en bronnen om straks gedegen aan de slag te gaan. Met op veel pagina’s links naar verdiepende inzichten.
  2. Vervolgens: bestudeer de Handreiking lokale aanpak eenzaamheid. Dat is het meest complete overzicht met inzichten en stappen om in uw gemeente, samen met andere partijen, tot een effectieve, duurzame aanpak van eenzaamheid te komen.
  3. Houd Zonmw in de gaten. Want er komt ‘rond de zomer’ geld aan voor het evalueren, beschrijven, onderbouwen en meten van initiatieven tegen eenzaamheid. Wie weet maakt Zonmw al bekend hoe dit in zijn werk gaat, en bent u er als eerste bij. Lees hier meer.
  4. Maak een overzicht van signaleerders: als u in uw gemeente meer eenzame mensen wilt vinden en bereiken, dan hebt u de inzet nodig van iedereen die vanuit zijn of haar (vrijwillige) functie meer kans heeft om (dreigende) eenzaamheid te signaleren. Gebruik de tijd om voor uw gemeente een zo compleet mogelijke contactlijst te maken. Dan kunt u partijen na de zomer zo snel en goed mogelijk bereiken. Hier vindt u een lijst met meer dan 25 verschillende soorten signaleerders, die u als basis voor uw lokale overzicht kunt gebruiken.
  5. Zorg dat uw collega’s en netwerk ook goed geïnformeerd zijn: u kunt uw collega’s en netwerkpartners deze zomer attenderen op de nieuwsbrief van Aanpak eenzaamheid.nl. Stuur ze een mailtje, en vraag of ze zich willen opgeven via aanpakeenzaamheid.nl/nieuwsbrief. Want: dat werkt straks wel zo handig, als uw omgeving voortaan ook goed geïnformeerd is.
  6. Bonus-leestip. Omdat het zomer is, ook een luchtige tip. Want wist u dat planten gelukkig niet eenzaam kunnen zijn? Dat is nu wetenschappelijk uitgezocht. Gelukkig maar, dan kunnen wij ons op mensen richten ;).

Hebt u nog andere zomertips om de aanpak van eenzaamheid voor te bereiden? Laat ze hieronder achter.

Een goed vervolg van de zomer toegewenst!

Hugo van den Beld - 12:59:58 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments


Opbellen
E-mail