Bewoners van wijken en buurten kunnen een belangrijke bijdrage leveren om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan. Daarvoor is een nieuwe toolkit ‘Betrokken buurten tegen eenzaamheid’ van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners beschikbaar. Ontdek ‘m hier.

Het netwerk LSA bewoners is een netwerk van 2.500 bewonersinitiatieven. Dit netwerk heeft nu een toolkit “Betrokken buurten tegen eenzaamheid” gepubliceerd. De toolkit bestaat uit vier onderdelen, die hierna aan bod komen.

 

1. Verbinden van buren

Een betrokken en verbonden buurt helpt tegen eenzaamheid. Daarvoor zijn instrumenten en inspiratie beschikbaar.

 

2. Van ontmoeting naar echt contact

Vanuit verbinding is het belangrijk om écht contact te maken. De toolkit noemt het volgende.

 

3. Eenzaamheid bespreekbaar maken

Het is belangrijk om achtergrondinformatie te hebben over eenzaamheid, en te weten hoe je het bespreekbaar kunt maken. Daarvoor zijn vooral een artikel met basisinformatie en een podcast beschikbaar in de toolkit.

 

4. Samenwerken

Om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan is samenwerking van groot belang. Daarover geeft de toolkit een verhaal, voorbeelden en informatie over lokale coalities tegen eenzaamheid.

 

Kunt u de toolkit verder bekend maken en gebruiken? Hebt u nog meer tools om actieve bewoners te helpen bij het voorkomen of tegengaan van eenzaamheid? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum26 november 2020
Laatste aanpassing26 november 2020
BronLSA bewoners
OnderwerpenBuurt, netwerk, contact
verbinding, samenwerken