Aanpak eenzaamheid.nl
één plek, alle informatie

Nieuws en inspiratie over de aanpak van eenzaamheid

Hier leest u relevant nieuws over de aanpak van eenzaamheid. Hebt u nieuwstips, of wilt u zelf eens een inspiratie- of nieuwsbericht schrijven? Stuur me gerust een bericht. U kunt u hier abonneren op de nieuwsbrief. Alle eerdere nieuwsbrieven vindt u hier.

24.08.2019

En nog een site om samen dingen te doen

fb-logo.pngInternet biedt oneindig veel mogelijkheden om mensen aan elkaar te verbinden. Zo is er sinds kort het nieuwe platform ‘Go Mingle‘. Met als motto: Ga samen iets leuks doen.

Aan ons overzicht van landelijk aanbod tegen eenzaamheid is nu ook Go Mingle toegevoegd. Go Mingle zegt op de eigen site: “Ga samen iets leuks doen. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 14:30:22 | Een opmerking toevoegen

De Luisterlijn is er ook in uw gemeente - wist u dat?

De Luisterlijn.pngPraten lucht op! En is goed om eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan. Daarom is het zo mooi dat de Luisterlijn dag en nacht en overal in Nederland beschikbaar is. Met nu een nieuwe folder die gemeenten stimuleert om de Luisterlijn beter bekend te maken bij alle inwoners.

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 13:08:05 | Een opmerking toevoegen

22.08.2019

Nú kunt u subsidie aanvragen voor uw project tegen eenzaamheid!

Eurobiljetten.jpgHet is zover. Tot donderdag 12 september 2019 kunt u bij ZonMW maximaal €25.000 aanvragen voor initiatieven die eenzaamheid bij ouderen voorkomen of tegengaan. Lees hier alles over de essentie, zodat u snel weet of dit iets voor u is.

Zoals eerder aangekondigd, stelt de Rijksoverheid via ZonMW geld beschikbaar voor initiatieven die eenzaamheid bij ouderen voorkomen of tegengaan. In totaal komt bijna €500.000 beschikbaar. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 13:11:24 @ geld | Een opmerking toevoegen

12.07.2019

Kent u de zes bouwstenen voor een effectieve aanpak van eenzaamheid?

Bouwstenen met url.pngEenzaamheid kunt u lokaal alleen effectief aanpakken met aandacht voor zes verschillende bouwstenen: weten, vinden, ondersteunen, kwaliteit bieden, samenwerken en informeren. Hier staat waarom u alle bouwstenen even hard nodig heeft én wat alle bouwstenen betekenen. 

Herkent u deze bouwstenen? Wat zijn uw ervaringen? Laat hieronder uw reactie achter.

Hugo van den Beld - 13:49:34 | Een opmerking toevoegen

Zo pakt Rotterdam eenzaamheid aan

Rotterdamlogo.gif
Verbetering van huisbezoeken, inzetten van een Meldpunt en veel doen met kennis. Met deze specifieke zaken wil de gemeente de eenzaamheid in de stad verminderen.

Hugo de Jonge aan de basis
U kent hem wel: Hugo de Jonge. De minister van VWS, die het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid heeft gestart. Hij heeft dat programma neergezet vanuit zijn eerdere ervaringen als wethouder van Rotterdam. Het nieuwe college bouwt voort op de basis die Hugo de Jonge in Rotterdam heeft gelegd. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 11:52:15 | Een opmerking toevoegen

09.07.2019

Zo vindt u eenzame mensen - meer dan 25 bronnen

alzheimers-3068938_1280.jpgOm iets tegen eenzaamheid te kunnen doen, is het belangrijk mensen te vinden die eenzaam zijn of dreigen te worden. Hier leest u waar en hoe u dat doet.

Uiteraard kan elke inwoner eenzaamheid signaleren bij andere mensen. Maar sommige mensen kunnen hierin een extra rol in hebben, omdat zij vanuit hun functie of rol mensen die eenzaam (kunnen) zijn vaker of gericht ontmoeten. Denk aan huisartsen, wijkagenten of kappers. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 14:42:41 | Een opmerking toevoegen

Zomer en eenzaamheid: dit kunt u doen.

sea-1337565_1280.jpg
Zomer. Het is dé tijd van het jaar om u voor te bereiden voor de tweede helft. Graag geef ik u vijf tips om na de zomer in uw netwerk goed voor de dag te komen bij een effectieve aanpak van eenzaamheid.

  1. Als eerste een inkoppertje: neem de tijd om Aanpakeenzaamheid.nl eens goed te bestuderen. Hier vindt u werkelijk alle informatie en bronnen om straks gedegen aan de slag te gaan

. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 12:59:58 | Een opmerking toevoegen

Zo gaat u eenzaamheid in de langdurige zorg tegen

dependent-100342_1280.jpgSommige mensen zijn langdurig afhankelijk van zorg, zoals mensen in een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg of in de ggz. Ook bij deze mensen (eigenlijk: juist bij deze mensen!) is er vaak sprake van eenzaamheid. Dit ondanks 24×7 aanwezigheid van personeel.

Het is daarom goed om te weten dat er ook manieren zijn om binnen de langdurige zorg eenzaamheid actief tegen te gaan. Waardigheid & trots licht vier voorbeelden uit:
- twee voorbeelden van het koppelen van ouderen en jongeren aan elkaar, via zorgcentra en scholen;
- koffie schenken in een verzorgingshuis via een estafette;
- culturele uitjes voor bewoners van zorgcentra. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 12:38:32 | Een opmerking toevoegen

Voordelen en vormen van netwerken tegen eenzaamheid: nieuw verslag van Movisie.

beaded-1630493_640.jpgEenzaamheid kan alleen in netwerkverband worden tegengegaan. Daarmee zijn creatieve oplossingen en innovatie mogelijk. Ook ontstaan door netwerken nieuwe verbindingen en een hoger rendement. De vorm van netwerken hangt af van (antwoorden op) vragen, zoals: wie neemt het initiatief, wat is het doel, wie betrek je en hoe verdeel je taken? Dit alles en meer staat in het nieuwe verslag van Movisie van een leernetwerk van gemeenten. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 11:52:27 | Een opmerking toevoegen

06.07.2019

Dagblad Trouw besteedt aandacht aan eenzaamheid bij ouderen en anderen

Afbeelding bij Trouw, 6 juli 2019.pngBewoners weten de weg vaak niet te vinden naar oplossingen tegen eenzaamheid. En nee, eenzaamheid heeft niet te maken met opleiding en milieu. Maar vooral met de opeenstapeling van risicofactoren. Ook inzicht in de praktijk van huisbezoeken en oosterse filosofie die kan helpen tegen existentiële eenzaamheid.

Dit zijn de ingrediënten van het artikel Oud en eenzaam Mij niet gezien in dagblad Trouw van vandaag. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 15:38:42 | Een opmerking toevoegen

04.07.2019

Zomereenzaamheid bij ouderen. Hugo de Jonge vertelt erover in Pauw

Schermafbeelding 2019-07-04 om 12.56.11.pngZomereenzaamheid. Kent u die term? Het blijkt dat sommige ouderen zich in de zomer eenzamer voelen dan in andere seizoenen. Omdat het stiller is, mensen op vakantie zijn en er minder sociale activiteiten zijn.

Het ministerie van VWS begint daarom eerdaags een campagne tegen Zomereenzaamheid. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 13:48:05 | Een opmerking toevoegen

Update landelijk aanbod eenzaamheid. Kent u nog meer?

digits-4014181_640.jpgHet overzicht met het landelijk beschikbare aanbod tegen eenzaamheid is geactualiseerd! Sinds gisteren staat ook Leuke (L)uitjes in het overzicht: een initiatief om leuke uitjes met mensen uit je buurt te ondernemen. Ik heb een paar tests gedaan, en volgens mij werkt dit in heel Nederland.

Op lokaal niveau is veel aanbod tegen eenzaamheid. Maar er is ook veel landelijk aanbod, dat in heel Nederland beschikbaar is. [Meer weten…]

Hugo van den Beld - 10:51:44 | Een opmerking toevoegen

03.07.2019

Eerste nieuwsbrief Aanpak eenzaamheid.nl

Schermafbeelding 2019-07-03 om 19.25.19.png
Vandaag verscheen de eerste nieuwsbrief van Aanpak eenzaamheid.nl. Met een bericht over aanmelding bij Eén tegen eenzaamheid, een verwijzing naar een mooie discussie op LinkedIn en een oproep om kennis te delen. U vindt de nieuwsbrief hier. Wilt u volgende nieuwsbrieven direct zelf ontvangen? Meld u dan hier kosteloos aan.

Hugo van den Beld - 17:32:50 | Een opmerking toevoegen

27.06.2019

Ontwikkelingen goed bijhouden? Abonneer u op de nieuwsbrief.

email-3249062_640.pngWilt u automatisch goed geïnformeerd blijven over ontwikkelingen rond de aanpak van eenzaamheid? Abonneer u dan nu op de kosteloze nieuwsbrief, die binnenkort voor het eerst verschijnt. Uiteraard kunt u zich elk gewenst moment weer afmelden. » Aanmelden doet u hier.

Hugo van den Beld - 12:34:41 | Een opmerking toevoegen

25.06.2019

Nieuwe LinkedIn-groep rond eenzaamheid. Doet u mee?

LinkedIngroup.png
Kennis, inzichten en ervaringen delen. Dat is belangrijk bij de aanpak van eenzaamheid. Daarom ben ik een nieuwe LinkedIn-groep begonnen. Met als doel alle deelnemers te helpen bij hun inzet voor een effectieve, integrale aanpak van eenzaamheid, overal in ons land.

Doet u mee? Aanmelden kan via deze link: https://www.linkedin.com/groups/13726707/.

Hugo van den Beld - 11:05:26 @