Verstandelijk beperkt en eenzaamheid: dit kunt u doen

door | sep 7, 2021 | achtergrond, gastbijdrage, nieuws | 2 reacties

[gastbijdrage] Voer het gesprek, denk niet te groot, neem de tijd, blijf in gesprek en onderneem actie. Dit zijn vijf handreikingen om eenzaamheid bij mensen met een verstandelijke beperking te verminderen. Ontdek hier hoe u hiermee aan de slag gaat.

 

Mensen met een verstandelijke beperking.

Eenzaamheid bestaat in alle leeftijdsgroepen, binnen uiteenlopende doelgroepen en onder alle lagen van de bevolking. Eén van de groepen waar eenzaamheid ook een grote rol speelt zijn mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben onder andere vaak minder goede sociale vaardigheden waardoor het voor hen niet zo vanzelfsprekend is om een sociaal netwerk op te bouwen. In dit bericht geef ik je vijf handreikingen hoe je eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking kunt aanpakken.

 

Over de auteur

Marleen Mentink is projectleider van ABCDate.nl en Leerzelfonline.nl. In haar werk komt ze veel eenzaamheid tegen bij mensen met een verstandelijke beperking. Met ABCDate kan ze een deel van deze groep helpen zich minder eenzaam te voelen.

 

1. Van herkennen naar erkennen

Het is belangrijk om eenzaamheid bij iemand te herkennen en vervolgens dit bespreekbaar te durven maken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Eenzaamheid herken je niet alleen aan de kleine sociale kring. Iemand kan ook bijkomende problematiek hebben die je niet gelijk aan eenzaamheid doet denken. Denk hierbij aan lichamelijke en psychische klachten, bijzonder gedrag of als iemand een ernstige gebeurtenis heeft meegemaakt. Wees nooit bang om het gesprek over eenzaamheid met iemand te voeren. Het is moedig om die stap te zetten. Het kan helpen om tijdens dit gesprek jezelf ook kwetsbaar op te stellen. Jezelf openen, kan er ook voor zorgen dat de ander zich opent.

 

2. Denk niet te groot

We denken bij eenzaamheid vaak dat iemand gelijk deel moet gaan uitmaken van een vriendengroep of dat iemand een beste vriend moet hebben. Maar realiseer je goed dat een kleine sociale succeservaring ook al kan bijdragen aan de vermindering van eenzaamheid. Leg de lat niet te hoog en bedenk oplossingen die haalbaar zijn en passen bij iemands leven. Bekijk samen waar iemand al baat bij heeft, wat iemand al gelukkig kan maken en wat de wensen zijn.

 

3. Rome is ook niet in één dag gebouwd

Realiseer je ook dat eenzaamheid niet van de ene op de andere dag verdwenen is. Het kan soms maanden of jaren duren voordat iemand zich niet meer eenzaam voelt. Gelukkig zijn alle stappen die je maakt al stappen in de goede richting. Het feit dat je praat over eenzaamheid en nadenkt over vervolgstappen, dat alleen al, is zo waardevol in het proces om eenzaamheid aan te pakken.

 

4. Blijf in gesprek

Het is belangrijk om het gesprek over eenzaamheid te blijven aangaan. Je loopt anders het risico dat eenzaamheid weer een ondergeschoven kindje wordt en andere problemen de boventoon gaan voeren. Blijf aandacht besteden aan eenzaamheid en bespreek regelmatig de voortgang en hoe iemand zich voelt. Dan kan je ook bijsturen als de wens voor een andere aanpak gewenst is.

 

5.Onderneem actie

Merk je dat er behoefte is aan uitbreiding van het sociale netwerk? Meld iemand aan voor een contactbemiddelingswebsite. ABCDate is hiervan een voorbeeld. De website www.abcdate.nl verbindt mensen van verschillende zorgorganisaties in Nederland met elkaar.

 

Over ABCDate

ABCDate is een veilige plek voor contactbemiddeling voor mensen met een verstandelijke beperking. Alleen mensen met een verstandelijke beperking kunnen er lid van worden. De kruisbestuiving is de kracht van de ABCDate methode. Veel mensen met een verstandelijke beperking kennen de mensen van dagbesteding of van de woongroep al en hebben behoefte aan contact met mensen buiten de eigen zorgorganisatie om. ABCDate kan hier een bijdrage aan leveren. Naast dat iemand zelfstandig contact kan leggen via de chat op de website en in de app, organiseert ABCDate ook ABCDate avonden, zodat mensen elkaar in het echt kunnen ontmoeten. ABCDate speelt in op de doelgroep die zorg krijgt van zorgorganisaties.

 

Er is nog meer…

Naast ABCDate bestaan er ook andere initiatieven die met hetzelfde doel voor ogen deze doelgroep proberen te helpen. Denk hierbij aan (lokale) datingbureaus en zorgorganisaties die projecten tegen eenzaamheid hebben lopen. Ken je nog meer voorbeelden of ideeën om eenzaamheid bij mensen met een verstandelijke beperking tegen te gaan? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

 

Informatie

Publicatiedatum 7 september 2021
Laatste aanpassing 7 september 2021
Onderwerpen Verstandelijk beperkt

2 Reacties

  1. Martin van de Lustgraaf, ontwikkelaar aanpakken tegen sociaal isolement

    Prima om hier aandacht aan te besteden. Goede en bruikbare tips om mee aan de slag te kunnen. met name het belang van een kleine stap kan niet genoeg nadruk krijgen. Ook belangrijk in de aanpak? Een lange adem en blijvende ondersteuning bij het houden van contacten.

    Andere aanpakken of tips? ‘Die Ken Ik’ van de LFB, ‘Natuurlijk, een netwerkcoach! uit de databank Sociaal Effectieve Interventies ( Movisie).

    Antwoord
  2. Emma

    Bedankt voor de goede tips om eenzaamheid onder verstandelijk beperkten aan te pakken. Een vriend van mij heeft een zusje die verstandelijk beperkt is. Zij vind het lastig dat ze nu weinig mensen kan zien. Tip 4 vind ik een goede tip, om in gesprek te blijven over de eenzaamheid. Dan merk je denk ik ook vanzelf of het nodig is om psychiatrische begeleiding in te schakelen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!