Handreiking voor betere interventies

door | aug 31, 2021 | hulpmiddel, nieuws | 1 reactie

Hebt u een activiteit of initiatief tegen eenzaamheid? En wilt u ervoor zorgen dat die echt wérkt tegen eenzaamheid? Maak dan gebruik van de nieuwe handreiking “Aan de slag met eenzaamheidsinterventies.” Met het bijbehorende werkblad kunt u écht zelf aan de slag.

 

Praktijk en wetenschap

Om eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan zijn overal in ons land duizenden mensen bezig met allerlei activiteiten of initiatieven. Dat is prachtig! Tegelijkertijd is er veel belangrijke wetenschappelijke kennis die niet altijd wordt toegepast…. en dat is jammer. Want er zijn zoveel inzichten die kunnen helpen om ieders inzet te verbeteren. Daarom is nu de handreiking Aan de slag met eenzaamheidsinterventies gepubliceerd door Fontys Hogeschool in samenwerking met Vilans en de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Doelen

Vaak zijn interventies bij eenzaamheid gericht op het verminderen, bestrijden, tegengaan, voorkomen of bespreekbaar maken van eenzaamheid. Dit wordt vaak bereikt door te werken aan het sociale netwerk, het gevoel erbij te horen, het vegroten van intimiteit in relaties en het gevoel betekenis te hebben.

 

Werkzame elementen

De handreiking noemt zeven werkzame elementen die u kunt inzetten bij het vormgeven van interventies. Deze elementen zijn hier eerder toegelicht:

 1. bezigheden;
 2. ontmoeten;
 3. praktisch ondersteunen;
 4. beteknisvol contact;
 5. sociale vaardigheden;
 6. realistische verwachtingen;
 7. betekenisvolle rol.

 

Basisvoorwaarden

Naast de werkzame elementen, zo stelt de handreiking, is het essentieel dat er een aantal basisvoorwaarden op orde is voor goede eenzaamheidsinterventies. Deze zijn:

 • zorg voor een theoretische onderbouwing;
 • pas een onderzoekende benadering toe;
 • zorg voor goede selectie van deelnemers;
 • zorg dat deelnemers een actieve inbreng hebben;
 • zorg voor kwaliteit van de uitvoerders;
 • zorg voor maatwerk, gericht op een specifieke oorzaak van eenzaamheid;
 • zorg voor een langere doorlooptijd en vaker contact;
 • combineer eenzaamheidsinterventies.

 

Werkblad

Een handig werkblad met voorbeeld maakt de handreiking compleet. U kunt via het werkblad uw activiteit of initiatief eenvoudig doordenken van doel naar subdoelen, en van werkzame elementen tot concrete activiteiten.

 

Reflectie

Het is heel goed dat deze nieuwe handreiking nu beschikbaar is. Het is daarmee een extra instrument om ieders inzet rond eenzaamheid te versterken. Daarmee is het een aanvulling op de Verbetertool van Movisie en de Subsidiecheckslist eenzaamheid. Ik ben heel benieuwd naar praktijkervaringen.

 

Kunt u de handreiking gebruiken? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 31 augustus 2021
Laatste aanpassing  31 augustus 2021
Bron Vilans
Onderwerpen werkzame elementen, interventies

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!