Nu te gebruiken: subsidiechecklist eenzaamheid

door | aug 24, 2021 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Bent u bezig met een subsidie-aanvraag, voert u een nieuw eenzaamheidsproject uit of moet u beslissen over zo’n project? Dan kunt u nu goed gebruik maken van de Subsidiechecklist eenzaamheid. Daarmee zorgt u voor betere en effectievere projecten om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan.

 

Veel nieuwe subsidies

Door de coronapandemie zijn in Nederland veel nieuwe subsidies beschikbaar gesteld om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan. Denk aan het Corona sociaal herstelfonds van het Oranjefonds en aan de €150 miljoen die via alle gemeenten als sociaal noodpakket beschikbaar komt. Eerder was er al een Jeugdpakket met middelen voor jongeren. En natuurlijk zijn er nog de talloze fondsen die nu extra actief kunnen zijn rond ‘eenzaamheid’.

 

Nieuwe projecten, nieuwe kans

De kans is groot dat u op één of andere manier betrokken bent bij nieuwe projecten rond eenzaamheid. Dat is prachtig, want het is een perfecte gelegenheid om stil te staan bij de effectiviteit van de aanpak. De praktijk leert helaas dat veel interventies rond eenzaamheid niet effectief zijn, en vooral op enthousiasme en goede bedoelingen leunen. Er is nog veel te verbeteren, en de nieuwe subsidiemogelijkheden zijn daarvoor een mooie kans.

 

Subsidiechecklist

Er zijn in ons land al veel ervaringen, kennis en inzichten die helpen bij effectieve projecten tegen eenzaamheid. Die informatie is gebundeld in de Subsidiechecklist eenzaamheid. Deze checklist kunt u gebruiken om vooraf of tijdens uw project of activiteit te werken aan een nóg beter resultaat. Want u wilt toch dat uw inzet daadwerkelijk leidt tot minder eenzaamheid bij meer mensen?

 

Belangrijkste tips

De subsidiechecklist kent tien onderdelen. We halen er nu vijf uit:

  1. het is belangrijk om uw project te ontwikkelen met de beoogde doelgroep. Op die manier is de kans groter dat de activiteiten aansluiten bij de wensen en situatie van de mensen voor wie ze zijn bedoeld;
  2. het is belangrijk aandacht te hebben voor een krachtgerichte aanpak. Door het aanboren van de kracht en talenten van mensen is er meer kans op succes;
  3. maatwerk is altijd nodig om eenzaamheid tegen te gaan. Zorg dus voor een divers aanbod, waarbij u persoonlijk contact legt met deelnemers. Zo kunt u gebruik maken van ieders motivatie en aansluiten bij individuele wensen en mogelijkheden;
  4. het werkt goed als u in uw project of activiteit ook een trainingselement toevoegt waarmee deelnemers hun persoonlijke netwerk kunnen onderhouden of verbeteren;
  5. sta ook stil bij de deskundigheid van uw medewerkers of vrijwilligers. Weten zij goed wat eenzaamheid is, hoe zij dit kunnen bespreken en opvolgen?

 

Inspiratie

Gebruik de checklist vooral als inspiratie en hulpmiddel. U hoeft niet alle elementen van de checklist toe te passen, maar probeer gewoon wat het beste bij u en uw situatie past. We horen graag hoe het u vergaat. Laat u daarvoor een reactie achter onder dit bericht? Veel succes.

Informatie

Publicatiedatum 24 augustus 2021
Laatste aanpassing  24 augustus 2021
Onderwerpen Subsidie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!