Kunst en cultuur tegen eenzaamheid

De handreiking ‘Kom erbij met kunst en cultuur’ helpt professionals en vrijwilligers in de cultuursector en het sociaal domein vaker en meer kunst en cultuur in te zetten in de strijd tegen eenzaamheid.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam. Ook culturele organisaties en kunstenaars kunnen helpen deze eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan. Samenwerking met het sociaal domein is daarbij vaak nodig. Maar hoe werkt kunst tegen eenzaamheid? En hoe kunt je succesvol samenwerken? En wat kun je in de praktijk doen? Deze handreiking wil professionals en vrijwilligers in de cultuursector en het sociaal domein op weg helpen om zich in te zetten tegen eenzaamheid en de krachten te bundelen. Ervaringen met tientallen culturele interventies tijdens de Week tegen eenzaamheid 2018, interviews, intervisie en vakkennis komen samen in deze handreiking.

Ontdek hoe kunst en cultuur eenzaamheid kunnen tegengaan. Bijvoorbeeld door een beroep te doen op talenten van eenzame mensen, bij hen levenslust aan te boren, hen contact te laten maken over persoonlijke onderwerpen en zeggenschap over hun eigen leven te bevorderen. En leer hoe samenwerking tussen de culturele sector en het sociaal domein succesvol kan zijn. Als partijen elkaar vinden en de tijd nemen, elkaars krachten benutten, de doelgroep leren kennen, aansluiten bij bestaande initiatieven en werken aan continuïteit. En gebruik tot slot de inspiratie van zeventig praktijkvoorbeelden, om zelf, in uw eigen situatie óók kunst en cultuur in te zetten tegen eenzaamheid.

Dit alles en meer vindt u in deze handreiking; ik ben één van de auteurs, naast Angela van Dijk, Ingrid Docter en Finn Minke (allen van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst, die ook de uitgevende partij is). Met dank aan VSBfonds!

Kortom: Kom erbij met kunst en cultuur!

» Download hier de handreiking

» Download hier de samenvatting.

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!