Subsidiechecklist eenzaamheid: handig voor effectieve projecten
Wilt u subsidie aanvragen voor een eenzaamheidsproject? Of bent u degene die over een aanvraag beslist? Maak dan gebruik van deze checklist. Zo worden we in Nederland steeds een beetje beter in de aanpak van eenzaamheid.
Download hier de subsidiechecklist:
Effectieve projecten
Steeds meer mensen en organisaties starten initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan of te voorkomen. Er zijn al veel ervaringen, kennis en inzichten die helpen bij effectieve projecten. Tegelijkertijd is er ook nog veel onduidelijk. Deze checklist voor subsidieaanvragers en subsidiebeslissers bundelt daarom actuele informatie op basis van wetenschap en praktijk bij de aanpak van eenzaamheid. De checklist wil initiatiefnemers en subsidieverleners stimuleren projecten maximaal effectief te laten zijn.
Tien onderdelen
In de checklist staat een uitwerking van de volgende tien onderdelen:
- Ontwikkeld met de beoogde doelgroep
- Aandacht voor een krachtgericht aanpak
- Aandacht voor motivatie, maatwerk en verwevenheid van problemen
- Aandacht voor de totale opgave
- Check op werkzame elementen
- Aandacht voor gedichtenpatronen, eigenwaarde en eigen regie
- Trainingselement voor onderhouden/verbeteren netwerk
- Werving, selectie en training van medewerkers
- Gebruik van theoretische inzichten en doordachte werking
- Meten en evalueren
Disclaimer en verantwoording
De checklist is bedoeld voor projecten die individuele eenzaamheid willen aanpakken, en gaat niet over randvoorwaarden (zoals betere gezondheid, financiën of mobiliteit) en niet over projecten die gericht zijn op afleiding van eenzaamheid. De checklist is een selectie en ordening op basis van de Checklist Amsterdams Netwerk Eenzaamheid (2018) en het Wat werkt dossier eenzaamheid van Movisie (2016 en 2020) en aanvullende professionele inzichten. Houd bij aanvragen uiteraard altijd rekening met de subsidievoorwaarden van de subsidieverstrekker. Feedback is welkom via info@aanpakeenzaamheid.nl.