Subsidiechecklist eenzaamheid: handig voor effectieve projecten

Wilt u subsidie aanvragen voor een eenzaamheidsproject? Of bent u degene die over een aanvraag beslist? Maak dan gebruik van deze checklist. Zo worden we in Nederland steeds een beetje beter in de aanpak van eenzaamheid.

 

Download hier de subsidiechecklist:

 

Effectieve projecten

Steeds meer mensen en organisaties starten initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan of te voorkomen. Er zijn al veel ervaringen, kennis en inzichten die helpen bij effectieve projecten. Tegelijkertijd is er ook nog veel onduidelijk. Deze checklist voor subsidieaanvragers en subsidiebeslissers bundelt daarom actuele informatie op basis van wetenschap en praktijk bij de aanpak van eenzaamheid. De checklist wil initiatiefnemers en subsidieverleners stimuleren projecten maximaal effectief te laten zijn.

Tien onderdelen

In de checklist staat een uitwerking van de volgende tien onderdelen:

  1. Ontwikkeld met de beoogde doelgroep
  2. Aandacht voor een krachtgericht aanpak
  3. Aandacht voor motivatie, maatwerk en verwevenheid van problemen
  4. Aandacht voor de totale opgave
  5. Check op werkzame elementen
  6. Aandacht voor gedichtenpatronen, eigenwaarde en eigen regie
  7. Trainingselement voor onderhouden/verbeteren netwerk
  8. Werving, selectie en training van medewerkers
  9. Gebruik van theoretische inzichten en doordachte werking
  10. Meten en evalueren

 

Disclaimer en verantwoording

De checklist is bedoeld voor projecten die individuele eenzaamheid willen aanpakken, en gaat niet over randvoorwaarden (zoals betere gezondheid, financiën of mobiliteit) en niet over projecten die gericht zijn op afleiding van eenzaamheid. De checklist is een selectie en ordening op basis van de Checklist Amsterdams Netwerk Eenzaamheid (2018) en het Wat werkt dossier eenzaamheid van Movisie (2016 en 2020) en aanvullende professionele inzichten. Houd bij aanvragen uiteraard altijd rekening met de subsidievoorwaarden van de subsidieverstrekker. Feedback is welkom via info@aanpakeenzaamheid.nl.

 

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!