[Gastbijdrage] Bij de aanpak van eenzaamheid wordt vaak gedacht aan het organiseren van ontmoeting of maatjesprojecten. Dat kan enorm waardevol en helpend zijn, maar vergeet niet dat de aanpak begint bij het individu.
Eva Geelen is eigenaar van Bureau Over-ons. Dit bureau ontwikkelde de individuele online training Meer Contact. De training is een serie e-mails die deelnemers leert eenzaamheid te doorbreken via sociaal-cognitieve technieken. Deelnemers worden begeleid door hun lokale welzijnsorganisatie. De training is een aanvulling op het bestaande aanbod, in te zetten door organisaties die deze vervolgens uitzetten onder hun achterban. Bureau Over-ons werd hiermee genomineerd voor de Zorg+Welzijn award 2021. Stemt u uiterlijk op 2 mei?
Om deze zes redenen begint de aanpak van eenzaamheid bij het individu:
- Eenzaamheid is een gevoel en een gevoel kan per definitie alleen door degene die het voelt veranderd worden.
- Eenzaamheid wordt vaak gedefinieerd als het ervaren van een gebrek aan verbinding. Het is allerminst zeker dat het bijwonen van ontmoeting helpt aan het verminderen van dat gemis. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich soms na afloop van een bijeenkomst nog eenzamer voelen dan ervoor.
- Eenzaamheid kenmerkt zich door het ervaren van sociale drempels en dan is ontmoeting juist eng en bedreigend. Mensen dúrven dat helemaal niet. Wetenschappelijk onderzoek toont dat eenzame mensen minder goed zijn in het herkennen van sociale interacties en deze vaak te negatief uitleggen. Vanuit die optiek is ontmoeting eerder een doel dan een middel om eenzaamheid tegen te gaan.
- De angst voor afwijzing is groot en zorgt ervoor dat iemand die eenzaam is zich vaak té terughoudend opstelt en zelfs afwijzing waarneemt als deze er niet is. ‘Oh groet deze bekende mij niet terug? Ik mocht haar toch al niet en zeg de volgende keer ook niks meer.’ Er ontstaat een negatieve spiraal en de zo gevreesde afwijzing wordt onbedoeld zelf uitgelokt. Inzicht in deze spiraal is nodig om ‘m te doorbreken.
- Het antwoord op een gebrek aan verbinding is logischerwijze verbinding. Maatjes worden juist getraind in het afbakenen van grenzen. Begrijpelijk vanuit de vrijwilliger, het maatje gezien. Maar degene die eenzaam is, heeft juist behoefte aan een betekenisvolle, vanzelfsprekende relatie. Wil ertoe doen, wil iemand die wél op kerstavond samen onder de kerstboom wil zitten. Maar dát doet een maatje niet.
- Om iemand die eenzaam is duurzaam te helpen, zal diegene iets in zijn of haar gedrag moeten veranderen. Doet hij of zij dat niet, dan dreigt de oude situatie van eenzaamheid weer, zodra het hulpproject is afgelopen.
Herkent u deze redenen? Kent u nog meer aanbod dat echt bij het individu begint? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Informatie
Publicatiedatum | 15 april 2021 |
Laatste aanpassing | 15 april 2021 |
Bron | |
Onderwerpen | Individu |
0 reacties