[Gastbijdrage] Om mensen die zich eenzaam voelen te kunnen helpen, is maatwerk nodig met de keuze uit een divers aanbod van initiatieven. In de ontwikkeling van het brede aanbod en de vele initiatieven wordt veel energie gestoken. Maar zou dit efficiënter en effectiever kunnen? In deze gastbijdrage leest u tips en inzichten om vanuit échte samenwerking mensen sneller en beter te helpen.
Neiske Ritsma is oprichter van Go mingle, een vriendschapsplatform. Met Go mingle verbinden we mensen om samen leuke dingen te gaan doen. Alle leden zijn op zoek naar nieuwe sociale contacten, om wat voor reden dan ook. Met Go mingle brengen we vooral actie, verbinding en positiviteit in het leven van mensen. Bovendien gaan we eenzaamheid tegen. Spontaan, uitnodigend en zonder druk, tegen een lage jaarlijkse bijdrage.
Geen ‘one size fits all’ oplossing
Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Het treft miljoenen mensen en brengt jaarlijks zo’n 2 miljard aan extra zorgkosten met zich mee, blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd. Voor dit omvangrijke en complexe probleem bestaat geen ‘one size fits all’ oplossing. Mensen zijn verschillend, ervaren eenzaamheid op verschillende manieren en hebben dus ook behoefte aan verschillende oplossingen.
Versnippering van energie
Er ís een ruim aanbod van organisaties die bezig zijn met het bestrijden van eenzaamheid. Dat zijn vaak betrokken inwoners, vrijwilligers, stichtingen, verenigingen, gemeenten en bedrijven die op lokaal of landelijke niveau actief zijn. Denk aan Stichting Met je hart, De Luisterlijn en ook initiatieven van grote corporates zoals het Mooiste Contactfonds van KPN. Door mijn zoektocht naar partnerships met andere partijen, ben ik gaan inzien dat er een versnippering is van initiatieven en ‘pockets of energy’. Het telt niet bij elkaar op.
Profit en non-profit kunnen elkaar versterken
En dan gaat mijn marketinghart sneller kloppen, want ik ben ervan overtuigd dat we veel efficiënter en effectiever kunnen zijn. Ik zie bijvoorbeeld dat er nog te vaak onderscheid gemaakt wordt tussen profit- en non-profit. Dat is niet nodig omdat maatschappelijk verantwoorde ondernemers ‘mission driven’ zijn en betekenisvol willen ondernemen. Zie ze als bondgenoot, samen kunnen er grote stappen worden gezet!
Een paar tips
Hoe kunnen we krachten bundelen? Stel, u wilt als gemeente, bedrijf, stichting of persoon iets doen tegen eenzaamheid. Of u bent al bezig maar zoekt naar uitbreiding. Zie hieronder een paar tips:
- Bepaal eerst de doelstellingen en kijk dan wat er nodig is om de uiteenlopende vormen van de problematiek aan te pakken Wat wilt u bereiken en wat past er bij de mensen voor wie u het doet? Wat past bij u, de organisatie of uw woonplaats?
- Kijk welke initiatieven er al bestaan die je kunnen helpen met het bereiken van de doelen. Doe goed veldonderzoek, kijk bijvoorbeeld in het overzicht op Aanpakeenzaamheid.nl en eentegeneenzaamheid.nl, vraag rond en Google! Maak een ‘long list’ met initiatieven die aanspreken en kunnen helpen.
- Vind het wiel niet zelf opnieuw uit als dat niet nodig is, er is genoeg lokaal en landelijk aanbod. Iets opzetten én onderhouden, kost een hoop tijd en geld, weet ik uit ervaring.
- Ga in gesprek met de initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de doelen. Door gesprekken aan te gaan, krijgt u ook zicht op de achterliggende motieven en kunt u kijken of het klikt.
- Bespreek wat u voor elkaar kunt betekenen en wees daarin creatief. Voor de gemeente Den Haag hebben wij bijvoorbeeld onze leden gevraagd te helpen met het maken van TV-items over eenzaamheid. Zo’n samenwerking kost beide partijen geen geld, en levert wel een hoop op!
- Wees niet bang om naar elkaar door te verwijzen of elkaar te promoten. Er hoeft niks mis te zijn met commercie als het helpt om elkaars doelen (eenzaamheid verminderen) te bereiken.
Samen de schouders eronder
Het doel is duidelijk, de missie en intrinsieke motivatie zijn aanwezig, we moeten er alleen nog onze schouders onder zetten. Vanuit gezamenlijkheid, voor het collectief. Écht samenwerken om de eenzaamheidsproblematiek op te lossen. Eerst zelf verbinden voordat we andere mensen met elkaar kunnen verbinden. Naar elkaar doorverwijzen, naar elkaar luisteren en van elkaar leren. Denk buiten de gebaande paden, denk ‘om’, en denk ‘samen’. Er bestaat niet één oplossing voor eenzaamheid, we moeten het echt met elkaar doen.
Elkaar versterken
In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het vriendschapsplatform Go mingle een goede aanzet is. Voor de leden om niet alleen op pad te gaan, en ook op andere terreinen uit hun schulp te kruipen en schroom over eenzaamheid opzij te zetten. Maar ook door samenwerkingen met bijvoorbeeld de gemeenten Den Haag, Utrecht en stadspassen zorgen ervoor dat we mensen kunnen helpen. De leden én partners geven mij positieve energie door hun reacties. Voor mij speelt het denken in oplossingen en ontmoetingen altijd al een grote rol. Ik deel mijn ervaringen graag met andere organisaties. Waar loopt u tegenaan? En zouden we elkaar kunnen versterken? Ik hoor het graag, via Zoom of een gezellige wandeling.
Informatie
Publicatiedatum | 06 april 2021 |
Laatste aanpassing | 06 april 2021 |
Bron | Neiske Ritsma |
Onderwerpen | échte samenwerking |
0 reacties