Zo pakt Rotterdam eenzaamheid aan

door | jul 12, 2019 | nieuws | 2 reacties

Verbetering van huisbezoeken, inzetten van een Meldpunt en veel doen met kennis. Met deze specifieke zaken wil de gemeente de eenzaamheid in de stad verminderen.

Hugo de Jonge aan de basis
U kent hem wel: Hugo de Jonge. De minister van VWS, die het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid heeft gestart. Hij heeft dat programma neergezet vanuit zijn eerdere ervaringen als wethouder van Rotterdam. Het nieuwe college bouwt voort op de basis die Hugo de Jonge in Rotterdam heeft gelegd.

Onaanvaardbaar
De nieuwe aanpak van eenzaamheid in Rotterdam bouwt voort op resultaten en ervaringen van de afgelopen college-periode. Het Uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder&Wijzer van 10 juli 2019 geeft aan dat de eenzaamheid onder ouderen tussen 2012 en 2016 is gedaald van 56% naar 53%. Het huidige college vindt de eenzaamheid nog steeds “onaanvaardbaar hoog”. Het nieuwe plan wil tot 2021 nog eens 3% minder eenzaamheid bij 65-plussers realiseren, tot 50%. Dit is zelfs een Collegetarget, waarop het college wordt afgerekend.

Aanpak eenzaamheid
Het programma noemt drie onderdelen bij de doorontwikkeling van de aanpak van eenzaamheid. De huisbezoeken aan 75+ers worden verbeterd. Ook wordt het Meldpunt Isolement voor inwoners opengesteld. En wordt er ingezet op het ontwikkelen en verspreiden van kennis rond (de aanpak van) eenzaamheid. De Coalitie Erbij Rotterdam krijgt hierbij een belangrijke rol.

En meer
Naast de directe zaken (huisbezoeken en meldpunt) kent het plan nog veel meer initiatieven die eenzaamheid kunnen tegengaan. Denk aan betere informatievoorziening en een beter beweegaanbod, het vergroten van bewustwording dat ouderen er toe doen, projecten voor jong en oud, het versterken van gemeenschappen voor ouderen en digitale vaardigheden, aandacht voor zingeving en het stimuleren van woongemeenschappen voor ouderen.

Tot slot
Het lijkt me een mooi en divers plan. Het resultaat hangt uiteraard af van de effectieve uitvoering. Maar als het de vorige collegeperiode gelukt is, waarom zou het dit keer niet lukken?

Wat vindt u van het plan? Hebt u aanvullende ideeën of suggesties? Laat het hieronder weten.

2 Reacties

 1. M.J.Dijkgraaf

  ik ben ook zeer eenzaam ik ben hellemaal alleen
  want mijn ouders zijn overleden
  en de femeilie heb ik geen concact meer sinds mijn vader is overleden
  ik had een nicht maat die is vorig jaar overleden
  maar die woonde in spanje.
  en nu ben ik al een jaar thuis wegens AOW.

  Antwoord
  • Hugo van den Beld

   Geachte heer Dijkgraaf, wat vervelend voor u. Gelukkig zijn er veel mensen en organisaties die kunnen helpen in Rotterdam. Mijn suggestie is dat u eens contact opneemt met een Huis van de Wijk bij u in de buurt. Op deze site (https://www.rotterdam.nl/huizen-van-de-wijk) vindt u alle huizen. U kunt er advies en hulp krijgen. Zo staat u er niet meer alleen voor. Doen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!