Nieuwe handreiking helpt ondernemers te betrekken

door | jul 1, 2020 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Ook ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid. Om gemeenten daarbij te helpen is er nu de nieuwe handreiking ‘Eén tegen eenzaamheid met ondernemers‘ van het ministerie van VWS. Met mogelijkheden voor ondernemers, een stappenplan, voorbeelden en handige hulpmiddelen. Aanpakeenzaamheid.nl biedt hier een samenvatting van de handreiking.

 

Ondernemers zijn vaak betrokken

Veel ondernemers zijn betrokken bij de lokale samenleving. Zij kennen hun klanten en zien ontwikkelingen in wijken, buurten en dorpen. Ze kunnen op die manier mensen signaleren die (mogelijk) eenzaam zijn. Ook kunnen ze in hun bedrijfsvoering extra of speciale activiteiten organiseren die helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Daarnaast zijn ze vaak sneller, concreter en innovatiever dan andere partners in uw lokale eenzaamheidsnetwerk. U kunt die kracht benutten.

 

Belang van ondernemers

Ondernemers kunnen zich inzetten voor eenzaamheid omdat ze zelf ervaring hebben met eenzaamheid of geraakt zijn door verhalen daarover. Ook willen ondernemers zich steeds vaker maatschappelijk verantwoord inzetten. De betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s zoals eenzaamheid kan de betrokkenheid en motivatie van het management en medewerkers verhogen, en op die manier zorgen voor betere prestaties en binding en werving van personeel. Tot slot kan de inzet bijdragen aan commerciële doelstellingen, door meer naamsbekendheid, een breder netwerk, een betere reputatie, nieuwe markten, meer klanten en meer omzet.

 

Dit kunnen ondernemers doen

In essentie kunnen ondernemers de volgende dingen doen bij de aanpak van eenzaamheid.

  • Eenzaamheid signaleren bij klanten.
  • Verspreiden van informatie.
  • Bijdragen aan een ‘community’ in de omgeving.
  • Aanvullende activiteiten organiseren voor mensen die mogelijk eenzaam zijn.
  • Gastvrij en vriendelijk zijn.
  • Medewerkers beschikbaar stellen voor (vrijwilligers)organisaties die zich bekommeren om mensen die eenzaam zijn.
  • Materiële ondersteuning voor de aanpak van eenzaamheid bieden.

 

Ondernemers betrekken in vijf stappen

Als u als gemeente een gestructureerde aanpak wilt volgen om lokaal ondernemers te betrekken, dan kunt u gebruik maken van een stappenplan.

  1. De voorbereiding. U denkt na over de lokale situatie, uw doelen, uw motivatie en de benodigde randvoorwaarden. Ook zet u op een rij wat u van ondernemers zou willen en identificeert mogelijk te benaderen ondernemers.
  2. De verbinding. In deze stap legt u persoonlijk contact met ondernemers. U kunt dit individueel doen of in een groepsgewijze aanpak meerdere ondernemers gelijktijdig proberen te inspireren en verbinden.
  3. De verleiding. Vanuit de vorige stap van ‘verbinding’ kunt u ondernemers verleiden daadwerkelijk in actie te komen. Bijvoorbeeld via training, het aanbieden van promotiemiddelen of het aanreiken van goede voorbeelden. Het is altijd maatwerk.
  4. Het vasthouden. U hebt echt baat bij de inzet van ondernemers als deze structureel is. Door blijvend en oprecht aandacht te besteden aan ondernemers is de kans het grootst dat dit lukt, vooral als u ook mijlpalen en successen viert en communiceert.
  5. Het versterken, door ondernemers uit te dagen meer te doen of nog andere activiteiten op te pakken. Zo ontwikkelt de ondernemersaanpak zich voortdurend.

 

Hulpmiddelen

De handreiking kent veel praktijkvoorbeelden en links naar meer informatie. Ook zijn een aantal handige hulpmiddelen bijgevoegd, zoals een voorbeeldmail om gemeentelijke collega’s te betrekken en een gespreksstarter: een soort stappenplan om concreet met een bedrijfsleider of eigenaar in gesprek te raken. Andere hulpmiddelen zijn een voorbeeldmail om een bedrijf te benaderen, oefeningen om met collega’s uit te voeren en de opzet van een inspiratiebijeenkomst met ondernemers of een werksessie met partners van de lokale coalitie.

 

Aanrader

Als u als gemeente meer met ondernemers wilt doen bij de aanpak van eenzaamheid, dan is de nieuwe handreiking een aanrader. Het document is inspirerend, informatief en praktisch tegelijk. U zult merken dat de inzet van ondernemers goede kansen biedt, maar dat u daar wél wat voor moet doen. Wat zijn uw ervaringen? Hoe past de handreiking bij uw lokale situatie? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. (Dat mag u ook doen als u de schrijfstijl van de handreiking herkent ?)

Informatie

Publicatiedatum  1 juli 2020
Laatste aanpassing  17 augustus 2020
Onderwerpen ondernemers, bedrijfsleven

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!