Kent u deze hulpmiddelen voor de Week tegen Eenzaamheid?

door | jun 15, 2021 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Hij komt steeds dichterbij: de Week tegen Eenzaamheid 2021. Daarom is het belangrijk alle hulpmiddelen te kennen om van die week een succes te maken. U leest ze hier, met als bonus een paar tips om van eenmalige activiteiten tot duurzame contacten te komen.

 

Week tegen eenzaamheid

Elk jaar vindt in de eerste week van oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats. Dit jaar is dat van 30 september t/m 7 oktober. De Week is een ideale manier om lokaal aandacht voor eenzaamheid te vragen en de aanpak te versterken. U kunt lokaal ook kiezen voor een andere naam, zoals de Week van ontmoeting, de Kom Erbij-week of de Week van het geluk. Of doe eens gek, en maak er een maand van 😏.

 

Hulpmiddelen

Tijdige voorbereiding is de belangrijkste sleutel voor een succesvolle Week. U kunt gebruik maken van verschillende hulpmiddelen, die hieronder op een rij staan:

 

Van eenmalig naar duurzaam contact

De Week tegen eenzaamheid is een belangrijk moment, maar tegelijkertijd ook tijdelijk. Terwijl het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid altijd om betekenisvol en duurzaam contact gaat. Daarom is het belangrijk om bij zoveel mogelijk ‘eenmalige’ activiteiten in de Week tegen eenzaamheid ook aandacht te hebben voor duurzaamheid. Dit kunt u als volgt doen:

  1. maak gebruik van afspraakkaartjes, gesprekskaartjes en uitnodigingskaartjes, zoals die via Een tegen eenzaamheid beschikbaar zijn. U kunt de materialen ook in uw eigen, lokale, ontwerp maken;
  2. geef bij activiteiten sociaal werkers en/of getrainde vrijwilligers een rol. Deze mensen kunnen helpen om deelnemers van bijeenkomsten op hun gemak te laten voelen en/of mensen op een natuurlijke manier aan elkaar voor te stellen of te verbinden. Op die manier kunnen ze als het ware het contact tussen mensen ‘een zetje’ geven.
  3. informeer en motiveer lokale organisatoren om gebruik te maken van de middelen en menskracht, zoals hiervoor genoemd. Misschien kunt u hiervoor een speciale ‘briefing’ maken en een informatieavond organiseren?

Maakt u gebruik van de hulpmiddelen? En kent u nog andere manieren om de Week tegen eenzaamheid in te zetten voor duurzaam contact tussen inwoners van uw gemeente? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 15 juni 2021
Laatste aanpassing  15 juni 2021
Onderwerpen Hulpmiddelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!