Corona en eenzaamheid: daar zit een verband tussen. Want door corona moeten we thuis blijven en aan sociale onthouding doen. Maar hoe werkt dit nu precies, en welke mensen lopen het meeste risico om nu (meer) eenzaam te worden.

In het Eindhovens Dagblad doet onderzoeker Eric Schoenmaker van Fontys Hogescholen een boekje open. Hij geeft aan dat langdurige eenzaamheid serieuze gezondheidsrisico’s kent. Onderzoek wees eerder uit dat hardnekkige eenzaamheid even ongezond is als het roken van 15 sigaretten per dag.

Alleenstaande mensen die vanuit huis moeten werken zijn een groep die hun sociale contacten nu missen. Want zij hebben vaak een heel sociaal leven buitenshuis. Het eenzaamheidsvirus zal voor hén nu echter beperkt invloed hebben. Als de situatie rond corona voorbij is, pakken zij hun sociale leven weer op.

Mensen die al kampten met gevoelens van eenzaamheid, maar nog niet structureel eenzaam waren, kennen grotere risico’s. Want door deze periode kunnen ze in een negatieve spiraal terecht komen. Deze crisis kan nét het laatste zetje in de verkeerde richting zijn.

Kent u nog andere risicogroepen die nu extra risico’s lopen? Laat uw reactie achter onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 17 april 2020
Laatste aanpassing 17 april 2020
Bron Eindhovens Dagblad
Onderwerpen corona