Zo past u Positieve Gezondheid bij eenzaamheid toe

door | nov 19, 2020 | gastbijdrage, nieuws | 0 Reacties

[Gastbijdrage] Eenzaamheid gaat over het gemis aan verbinding. Het Spinnenweb van Positieve Gezondheid kan helpen bij de aanpak daarvan. Dat geldt voor individuen, maar ook voor gemeenten. Zij kunnen beleid maken om ‘meedoen’ te bevorderen. Ontdek in dit bericht zeven ideeën om dit in uw eigen praktijk toe te passen.

 

Niet verbonden voelen

Veel mensen hebben te maken met eenzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan zieken, mantelzorgers, jongeren, ouderen, alleenstaande ouders, singles, buitenlanders, families, maar ook onder mensen met grote verantwoordelijkheden, mensen met psychische problemen en werklozen. Als we eerlijk zijn, voelen we ons allemaal wel eens een beetje of heel erg eenzaam. We kennen allemaal het gevoel van niet-verbonden zijn.

 

Verbinding herstellen

Eenzaamheid aanpakken betekent het gevoel van verbinding herstellen. Verbinding met je buurt, je werk, met de winkeliers in de buurt, met de klaverjasclub, als vrijwilliger bij de kinderboerderij, met oude vrienden, familie en bekenden en als het kan met nieuwe mensen met wie je je op enige manier verbonden voelt.

 

Werken aan Meedoen

Machteld Huber heeft het spinnenweb van Positieve Gezondheid ontwikkeld. Daarmee kunnen mensen hun situatie beoordelen voor alle levensdomeinen. Bij eenzaamheid gaat het om het domein Meedoen. Eenzame mensen zullen daar laag scoren. Werken aan dat domein, vergroot het gevoel van verbonden zijn. Waardoor mensen zich gelukkiger zullen voelen.

 

Positieve gezondheid - Maria Grijpma

 

Positieve gezondheid in uw gemeente

Ook beleidsmakers kunnen het spinnenweb gebruiken bij de aanpak van eenzaamheid. Door beleid te maken om Meedoen te bevorderen en mensen te stimuleren of ondersteunen om zich meer verbonden te voelen. De volgende tips zijn ontstaan tijdens een brainstorm van trainers van zorgprofessionals. Ze kunnen verbinding brengen, zodat er minder ‘slachtoffers’ zijn en meer bondgenoten. En dat kan vreugde opleveren en nieuwe kansen voor onze samenleving.

  1. Geef als gemeente de opdracht om de gezelligste en de meest verbindende gemeente van Nederland te worden. Dat kan door burgers en beleidmakers expliciet samen in een werkgroep plannen te maken, met Positieve Gezondheid als basis.
  2. Moedig hulpverleners en zorgprofessionals in uw gemeente aan om te werken met Positieve Gezondheid. Nodig bijvoorbeeld Machteld Huber of andere inspirators uit.
  3. Organiseer regelmatig een ‘café van verbinding’, met muziek, gedichten en lezingen voor verschillende doelgroepen. Thema kan zijn: hoe gaan anderen om met ‘weltschmertz en eenzaamheid’ in relatie tot Meedoen?
  4. Belicht in de lokale media het thema Meedoen minstens twee tot drie keer per jaar. Met persoonlijke verhalen van de burgemeester, de dokter, de leraar, de hulpverleners én gewone burgers. Centrale vraag: hoe probeert iedereen mee te doen? Conclusie: we worstelen allemaal.
  5. Organiseer rond burendag een wedstrijd voor straten met de origineelste ideeën voor ontmoeten en verbinden.
  6. Organiseer ronde-tafelgesprekken in het gemeentehuis, met vertegenwoordigers uit diverse groepen. Ga nieuwsgierig met elkaar in gesprek om eenzaamheid en meedoen te onderzoeken, aan te kijken en te verkennen. Vragen kunnen zijn: Hoe zorg jíj dat je geen slachtoffer bent? Hoe zorg je voor jezelf als het moeilijk is? Wat brengt de eenzaamheid jou? Wat heb je nodig? Hoe vraag je om hulp?
  7. Realiseer een digitale gemeenteplek waar Positieve Gezondheid centraal staat, als broedplaats voor inspiratie per domein.

Hoe past u Positieve Gezondheid toe bij de aanpak van eenzaamheid? Hebt u nog andere ideeën, voorbeelden en tips? Laat onder dit bericht uw reactie achter.

Maria Grijpma is co-auteur van succesvolle leefstijlboeken over ‘goed voor jezelf zorgen’, gebaseerd op de 6 pijlers van Positieve Gezondheid. Voor mantelzorgers en zieken. Zie www.kleingeluk.nu en www.mooiemorgen.nl

Informatie

Publicatiedatum 19 november 2020
Laatste aanpassing 19 november 2020
Bron Maria Grijpma
Onderwerpen Verbindingen, levensdomeinen,
stimuleren en ondersteunen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!