Van moestuin tot kabelbaan: zo kun je eenzaamheid tegengaan

door | sep 12, 2019 | nieuws | 0 Reacties

Er zijn tegenwoordig veel verschillende initiatieven tegen eenzaamheid. Hier zet ik er tien op een rij – en ik laat daarmee duizend bloemen bloeien. Wat vindt u van deze projecten? Hebt u nog andere voorbeelden? Plaats uw reactie onder dit artikel.

1. De Kletskassa van Jumbo
Bij een Jumbofiliaal in het Brabantse Vlijmen moet je niet gek opkijken als je even staat te wachten bij de kassa omdat ouderen eens even flink de tijd nemen. Een speciale kletskassa moet ervoor zorgen dat mensen even terloops iets kwijt kunnen. “Het is ook iemands moeder of oma.”

2. Sociale moestuin onder glas
In de Eigen Spijs-moestuinen kunnen moestuinders het hele jaar door, ook bij regen en kou, in een kas aan de slag met de teelt van eigen biologische groenten. Het is een sociaal-maatschappelijke moestuin waar er ook ruimte is voor een gezellig praatje aan de koffietafel. Het is onder meer bedoeld voor eenzame ouderen en mensen die buiten het arbeidsproces staan. Sociale contacten zijn voor hen heel belangrijk.

3. Omapost
Met Omapost stuurt u eenvoudig en snel een écht kaartje vanaf uw telefoon. Naar oma, opa of een ander lief iemand. Hebt een tijdje geen kaartje verstuurd? Dan herinneren Omapost u. Zo spreekt u de mensen die belangrijk voor u zijn vaker, en hebt u iets om over te praten.

4. Een buurtcirkel
Een Buurtcirkel is een groep van 9 tot 12 mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Ieder woont in zijn of haar eigen huis. Buurtcirkel brengt mensen met elkaar in contact. Zo weten mensen elkaar te vinden en kunnen zij iets voor elkaar betekenen. Nu van start in Den Helder.

5. Leugenbankjes
De Leugenbankjes, of Leugenaarsbankjes, zijn een verzamelplek voor mannen op leeftijd die daar met elkaar gaan kletsen. Op de bankjes in Gorinchem turen de mannen over het water, praten over alledaagse dingen, maar vertellen ook sterke verhalen. Het is een soort sociale ontmoetingsplek geworden die eenzaamheid voorkomt.

6. Hospita 2.0
In dit project in Groningen wordt de verbinding gefaciliteerd tussen een student en oudere die beide behoefte hebben aan contact, een veilige woonplek en rust. De initiatiefnemers spreken van ‘een win-win situatie op basis van wederkerigheid’, daarmee inhakend op speerpunten in het coalitieakkoord van de gemeente Groningen. De oudere kan hulp gebruiken bij kleine huishoudelijke taken en staat open voor gezelschap, en de jongere kan op een rustige, betaalbare en betekenisvolle manier wonen tijdens diens studieperiode.

7. Koken voor je buren
Tijdens de Kook Voor Je Buur 10Daagse worden mensen in Delft uitgenodigd ook eten voor hun buren te koken. Met een simpel bordje eten kunnen mensen een onvoorstelbaar grote impact maken. Avance onderzocht de resultaten en kwam erachter dat de afhalers onder meer gezonder eten, zich weer zien en gehoord voelen, minder eenzaam zijn en beter voor zichzelf kunnen zorgen. En dat met één bord eten!

8. Jeu-de-boules
In Den Haag is een pleidooi gehouden voor het aanleggen van jeu-de-boulesbanen. Volgens de initiatiefnemer is samen bewegen en actief bezig zijn in de buitenlucht niet alleen goed om een beetje fit te blijven, het is ook een mooi middel in de strijd tegen eenzaamheid.

9. Cursus voor eenzame jongeren
In Rotterdam worden interactieve workshops voor eenzame jongeren gegeven. In de workshop worden punten behandeld zoals ‘hoe maak ik de eerste stap’ en ‘hoe bouw ik een vriendschap op’. 

10. Kabelbaan met mandje
Woonblokken in een buurt in Amsterdam worden met een kabelbaan en een mand met elkaar verbonden. Mensen gaan spullen naar elkaar sturen, zoals koekjes, taart, een ovenschotel of kaasschaaf. Ook kunnen ze met briefjes vragen aan elkaar stellen. Nadat mensen tien dingen naar de overkant hebben gestuurd, mogen ze een gratis koffie of wat anders lekkers in de buurt ophalen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!