Vanaf deze zomer: geld voor initiatieven tegen eenzaamheid

door | jun 17, 2019 | nieuws | 0 Reacties

Denkt u goed bezig te zijn om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen of tegen te gaan? Goed nieuws: vanaf deze zomer kunt u geld krijgen van de overheid om uw concept te ontwikkelen, te beschrijven en te onderbouwen. Het zit zo.

Minister Hugo de Jonge heeft het Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid ingesteld. Dit programma wil de trend van eenzaamheid onder ouderen keren. Onderdeel van dit programma is een Wetenschappelijke Advies Commissie (WAC). Deze commissie adviseert de minister onder andere over onderzoek. Vorige week heeft de minister een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin hij aankondigt het jongste advies van de WAC uit te voeren.

De WAC constateert dat er maar heel weinig interventies tegen eenzaamheid zijn beschreven in de Databank Effectieve Interventies van Movisie. En dat dit ’schamel afsteekt’ bij de grote en groeiende veelheid aan activiteiten die ter bestrijding van eenzaamheid in Nederland ondernomen worden.’ Ik begrijp dat het daardoor moeilijk is om echt te leren en te weten wat nu wél en niet werkt tegen eenzaamheid.

Daarom stelt de WAC het volgende voor:
1. Eerst moeten veelbelovende initiatieven geïnventariseerd worden;
2. Daarna moeten deze activiteiten geëvalueerd en beschreven worden;
3. Vervolgens moeten de activiteiten theoretisch worden onderbouwd;
4. Tot slot moeten de goed onderbouwde interventies worden onderzocht op effectiviteit.
De WAC stelt dat wellicht het gehele onderzoeksbudget op deze manier aan veelbelovende initiatieven kan worden besteed.

Met dit advies in de hand geeft de minister aan dat hij Zonmw gaat vragen een zogenaamde ‘call’ voor te bereiden ‘waarin initiatieven financiële ondersteuning kunnen krijgen voor de opzet en uitwerking van hun concept. Daarnaast zullen veel belovende initiatieven in dezelfde call de mogelijkheid krijgen om zich te laten ondersteunen in het beschrijven en onderbouwen van hun concept, zodat deze aan de database kan worden toegevoegd en onderdeel kan worden van de toolkit van het programma.’

De brief van VWS betekent dat u de kans krijgt om uw initiatief tegen eenzaamheid bij ouderen beter zichtbaar te maken, beter te delen met anderen en wellicht theoretisch te laten onderbouwen en op effectiviteit te laten onderzoeken. Hiervoor komt ‘rond de zomer’ budget beschikbaar via Zonmw (te volgen via deze pagina of RSS-feed). Als u het hele proces doorloopt én effectiviteit aangetoond wordt, dan zou er wel eens veel meer belangstelling voor uw initiatief in Nederland (en daarbuiten) kunnen komen. Dat lijkt me een mooie uitdaging.

Het mag voor zich spreken dat ik u graag help bij het indienen van de aanvraag bij Zonmw. Hoe dan ook: veel succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!