Hoe lang het gaat duren: niemand die het weet. Maar we weten wél dat het coronavirus een groot effect heeft op het dagelijks leven. Vooral mensen die kwetsbaar zijn, die (helemaal) niet meer naar buiten kunnen en die niet digitaal vaardig zijn maken een grote kans om sociaal geïsoleerd te worden of (nog meer) eenzaam te zijn. Hier staan de eerste vijf tips voor gemeenten en welzijnsorganisaties om hun aandacht voor deze groepen nog effectiever en duurzamer te laten zijn. Nu de allereerste piek van crisismanagement voorbij is, hoop ik dat zij die kunnen gebruiken.
Tip 1: gebruik dit moment
Als gemeenten en welzijnsorganisaties al actief waren rond het onderwerp ‘eenzaamheid’, dan is dít hét moment om die inzet te versterken. Want: de hele samenleving is nu alert en bewust van het belang van aandacht voor eenzaamheid. Laat dus actief zien dat u eenzaamheid serieus neemt. Dat helpt eenzame mensen nú, en legt de basis voor een actieve, duurzame aanpak ná de coronacrisis.
Tip 2: zorg voor overzicht
In kernen, dorpen, wijken en buurten gebeurt momenteel veel om kwetsbare mensen te helpen. Een kerntaak van gemeenten en welzijnsorganisaties is dan vooral om overzicht te krijgen van alle initiatieven en dit overzicht goed bekend te maken. Zodat de inwoners gemakkelijk en snel zien wat er gebeurt, hoe ze kunnen helpen en hulp kunnen ontvangen.
Tip 3: zorg voor blijvend contact met eenzame mensen
Het is fantastisch als u nú eenzame mensen kunt (laten) helpen. Hoe mooi zou het zijn als u deze mensen ook straks, na de coronacrisis, duurzaam en effectief kunt ondersteunen? Daarvoor is het belangrijk dat u alle mensen en organisaties oproept de nieuwe contacten met eenzame mensen goed te blijven onderhouden. En dat u mensen en organisaties oproept om toestemming te vragen om de contactgegevens van eenzame mensen te delen met de partijen die eenzaamheid lokaal bestrijden. Dat biedt straks de perfecte basis om meer eenzame mensen te bereiken.
Tip 4: zorg voor borging van burgerinitiatieven
Op lokaal niveau ontstaan nu veel nieuwe kleinschalige burgerinitiatieven. Dat laat zien hoe creatief en veerkrachtig onze samenleving is. Het is daarom nu de kunst om vanuit welzijnsorganisaties en gemeenten het contact met deze initiatiefnemers aan te gaan. En te stimuleren dat de initiatieven ook ná de coronacrisis van waarde blijven. Want zo mooi als u deze initiatieven nú op een presenteerblaadje krijgt aangereikt, zal dat niet snel meer gebeuren. Kortom: probeer de burgerkracht te borgen voor een blijvende versterking van de sociale band in wijken en buurten.
Tip 5: bereid u voor op digitalisering van kwetsbare mensen
Hopelijk gaat het niet gebeuren, maar de kans bestaat dat de coronacrisis (veel) langer duurt. In dat geval zal de behoefte aan en noodzaak voor het gebruik van digitale middelen door kwetsbare mensen toenemen. Zoals 80-plussers die tot op heden niet aan de smartphone wilden. Als dat straks de enige manier is om hun netwerk te kunnen zien en meer contact met de buitenwereld te hebben, dan zullen zij daar steeds vaker om vragen of voor uitgenodigd kunnen worden. U kunt zich hier alvast mentaal op voorbereiden. U kunt dan denken aan inzamelacties van gebruikte smartphones, het veilig delen van wifi-netwerken tussen buren en het verspreiden van eenvoudige instructies op papier, via (lokale) televisiezenders en telefonische helpdesks.
Hebt u nog andere tips of ideeën? Deel ze hieronder in een reactie en/of neem deel aan de eerste online kennisdeler over eenzaamheid en corona.
0 reacties