Hulpmiddelen om eenzamen te vinden en eenzaamheid te herkennen
Hoe vindt u eenzamen? En hoe kunt u eenzaamheid herkennen? Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor beschikbaar.
- Signaleringskaart van Eén tegen eenzaamheid 2019. Deze kaart is handzaam en geeft een overzicht van signalen waaraan u eenzaamheid kunt herkennen. De andere kant van de kaart geeft vier tips hoe u eenzaamheid bespreekbaar kunt maken.
- Signaleringskaart Eenzaamheid Coalitie Erbij 2014. Deze kaart qua inhoud hetzelfde als de hierbovengenoemde kaart, maar spreekt wellicht meer aan in de praktijk.
- Signaleringskaart eenzaamheid, Talmalectoraat. Deze kaart kunt u (ook digitaal) gebruiken om signalen van eenzaamheid te inventariseren én om te bepalen of en welke acties vervolgens noodzakelijk zijn. De kaart kent ook een toelichting.
- U kunt een (digitaal) en privacyproof Meldpunt Eenzaamheid inrichten. Zie deze infographic ‘Signaalpunt tegen Eenzaamheid’ of deze uitgebreidere documentatie.
- U kunt huisbezoeken uitvoeren, bijvoorbeeld door vrijwilligers van de lokale ouderenbonden en maatschappelijke organisaties zoals lokale afdelingen van Humanitas en de Zonnebloem. Ook de lokale welzijnsorganisatie kan deze huisbezoeken uitvoeren, met of zonder vrijwilligers. U kunt hierbij gebruik maken van de Handreiking Huisbezoeken 75+, gebaseerd op ervaringen in Rotterdam.
- U kunt gebruik maken van trainingen die in ons land beschikbaar zijn over het vinden en herkennen van eenzaamheid. Uw lokale GGZ-aanbieder kan deze trainingen aanbieden, maar u kunt ook gebruik maken van o.a.:
-
- de training Eenzaam ben je niet alleen van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen;
- de training Verbinden met eenzaamheid van Trees Flapper (voor professionals in het sociaal domein).
- de training Eenzaamheid bespreekbaar maken van Ellen Joormann en Lies Willers (voor vrijwilligersorganisaties);
- de training Eenzaamheid bij ouderen van Davids Training & Support;
- de training Eenzaamheid van V&VN (voor verpleegkundigen en verzorgenden);
- het trainingsaanbod van Movisie. Zie ook dit bericht over het Movisie-trainingsaanbod.
- Het handboek ‘Eenzaam ben je niet alleen‘ van Movisie. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden. Het handboek is ook bruikbaar voor het volgende onderdeel “Hulpmiddelen om te zorgen voor ondersteuning en activering”
- Uiteraard kan elke inwoner eenzaamheid signaleren bij andere mensen. Maar sommige mensen kunnen hierin een extra rol in hebben, omdat zij vanuit hun functie of rol mensen die eenzaam (kunnen) zijn vaker of gericht ontmoeten. Maak daarvoor gebruik van dit overzicht van mensen die (in het bijzonder geschikt zijn) eenzaamheid te signaleren.