Aanpak eenzaamheid bevorderen? Probeer eens een webcast.

door | feb 25, 2021 | nieuws | 0 Reacties

Het is niet altijd eenvoudig om mensen en organisaties warm te laten lopen voor een effectieve lokale aanpak van eenzaamheid. Misschien kunt u eens een ‘webcast’ inzetten? Want bewegende beelden vertellen zoveel meer. Ontdek hier wat ze in Twente hebben gedaan met de Webcast eenzaamheid – Spotlight op lokale aanpak.

 

Online uitzending

Op 4 februari 2021 organiseerde de provincie Overijssel, samen met de gemeente Losser, de werkplaats Sociaal Domein, het programma Eén tegen eenzaamheid, Hogeschool Saxion en zorggroep Manna, de Webcast Eenzaamheid – Spotlight op lokale aanpak. Een webcast is een online presentatie, in dit geval een soort ‘talkshow’ met tussendoor korte items. Marianne van den Anker, landelijk ambassadeur van het VWS-programma Een tegen eenzaamheid presenteerde de uitzending. Live waren ca. 300 mensen aanwezig en op moment van schrijven heeft de uitzending bijna 1.400 weergaven op Youtube.

Inhoud

De webcast duurde ruim 1 uur en 45 minuten. Hieronder enkele inhoudelijke inzichten.

 

Trekkingsrecht

Om te beginnen iets voor elke lokale coalitie in ons land: alle lokale coalities hebben trekkingsrecht op de inzet van leden van de Nationale Coalitie tegen eenzaamheid. Details werden niet gegeven, maar in elk geval betekent dit dat de leden van de Nationale coalitie zeggen: ‘wij denken mee wat er lokaal nodig is’.

 

Samenwerking

Eenzaamheid is een actueel en urgent thema, en is versterkt en verstevigd tijdens corona. Lokale gemeenten zijn hier ieder voor zich mee bezig. Er is daarbij behoefte aan meer verbinding. Meer coördinatie dan “alleen de goede wil”. Of in andere woorden: “actie in de taxi, laten we de boel verknopen en verbinden, eigenaarschap, leiderschap”. En méér willen dan slechts “ontmoetingen”. Een pleidooi volgt voor stroomlijning in de aanpak van de veertien Twentse gemeente, een pleidooi voor een Twentse aanjager die knopen gaat leggen. Als gesproken wordt over de regie, dan ziet de provincie voor zichzelf een ondersteunende rol voor de regie op lokaal niveau.

 

Signaalpunt

In Twente bestaat het Meldpunt eenzaamheid Twenterand. Daar kunnen inwoners en hun sociale netwerk zich melden, net als professionals, als ze eenzaamheid signaleren. Meldingen komen terecht bij het zorginformatiepunt. Het idee van dit Meldpunt kan gedeeld worden, er is kennis beschikbaar om te delen met andere gemeenten in Nederland. Zo’n Meldpunt is ook voor goed voor eerdergenoemde “actie in de taxi”, voor verbinding. Want: de achterkant van het meldpunt moet goed geregeld zijn. Daarvoor zijn overigens wel integrale financiering en een aanjager bij nodig: iemand die koers blijft vasthouden.

 

Lokale voorbeelden

De webcast ging ook over een aantal lokale voorbeelden.

  • Een nieuw project is de buurtconcierge. Vanuit verbinding met de apotheek legt een professional huisbezoeken af. De buurtconciërge komt binnen bij mensen voor aandacht, een praatje, verbinding en interactie. Zo ontdekt de buurtconcierge de vraag en een behoefte. Die kan hij of zij doorspelen naar vrijwilligers.
  • Een ander project zijn de zogenaamde ‘Kwiekmakers’. Na een signaal van een sociale partner gaat een kunstprofessional op bezoek bij een oudere. Vanuit één-op-ééncontact ontstaat vertrouwen en worden ouderen uiteindelijk naar groepsactiviteiten geleid.
  • De Memory Lane-tablet is een iPad met slechts een paar functies, zoals Facetimen. Daarmee kunnen mensen bellen op een eenvoudige, laagdrempelige manier. Via de beeldbelfunctie kunnen mensen meer contactmomenten krijgen en dat helpt om eenzaamheid te verminderen.

 

Join Us

Een apart onderdeel van de webcast was de aandacht voor Join Us. Dit is een aanpak om samen met het lokale sociaal werk, eenzaamheid preventief aan te pakken. Dit gebeurt door methodisch met jongeren te werken om sterker te worden zodat hun eenzaamheid nú vermindert, maar ze ook de rest van hun leven die eenzaamheid minder snel weer tegenkomen. Join Us is een aanvulling op het al bestaande jongerenwerk. Waarschijnlijk levert één euro ‘aan de voorkant’ een besparing van zo’n zes euro op gespecialiseerde zorg op.

 

Tot slot

Tijdens de webcast, die in dit bericht onvolledig en ultrakort is weergegeven, zijn veel ideeën uitgewisseld. Tussen de gasten én met de kijkers die de stream live volgden. Eén idee van de webcast was om gemeenten die nog niet zijn aangesloten bij Een tegen eenzaamheid hierdoor te inspireren. Als we het goed begrepen hebben, heeft de webcast ervoor gezorgd dat de gemeente Enschede inmiddels is aangehaakt. Zo blijkt: met een webcast bereikt u véél meer mensen en hebt u kans op meer succes. Zou dit iets voor uw gemeente of regio zijn? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 23 februari 2021
Laatste aanpassing 23 februari 2021
Bron Webcast Eenzaamheid
Onderwerpen Samenwerking en
trekkingsrecht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!