Ja! Woningcorporaties mogen nu meer sociaal zijn

door | mrt 25, 2021 | nieuws | 2 reacties

Minister Ollongren zegt het zelf: “woningcorporaties krijgen een prominentere rol in de wijk doordat ze activiteiten in buurthuizen kunnen organiseren. Bewoners komen zo meer met elkaar in contact, en dat is belangrijk om eenzaamheid onder bijvoorbeeld ouderen tegen te gaan”. Lees hier hoe een nieuwe wijziging van de woningwet helpt bij de aanpak van eenzaamheid.

 

Wijziging woningwet

De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met een wijziging van de Woningwet. Deze wet geeft de spelregels aan voor woningcorporaties. Belangrijk aanpassing is dat woningcorporaties meer mogelijkheden krijgen om de leefbaarheid te verbeteren. Dat is goed nieuws, want woningcorporaties kunnen een belangrijke rol bij de bestrijding van eenzaamheid hebben.

 

Leefbaarheid

Door de wijzigingen mogen woningcorporaties ongelimiteerd geld uitgeven aan leefbaarheid en activiteiten ondersteunen die gericht zijn op ontmoeting. Dat is nieuw en belangrijk voor de aanpak van eenzaamheid. Want tot voor kort mochten woningcorporaties eigenlijk niet investeren in dergelijke sociale activiteiten. Ook mogen corporaties meer investeren in maatschappelijk vastgoed, zoals buurtcentra en dagbestedingsruimten.

 

Samenwerking

Woningcorporaties maken lokaal vaak afspraken met gemeenten en huurders in zogenaamde ‘prestatieafspraken’. De gewijzigde woningwet geeft meer vrijheid in dit proces, zodat bijvoorbeeld ook zorgaanbieders en welzijnsorganisaties betrokken kunnen worden.

 

Betekenis

De wijziging van de woningwet betekent dat lokale partijen nu veel beter kunnen samenwerken met woningcorporaties. De corporaties mogen immers investeren in ontmoetingscentra en activiteitenaanbod. Reken u echter niet meteen rijk, want woningcorporaties hebben grote, kostbare opgaven en nog steeds te maken met een verhuurdersheffing. Maar toch: nu kunnen woningcorporaties beter betrokken worden bij de lokale aanpak van eenzaamheid, ook omdat zorg- en welzijnsorganisaties een echte plek bij alle afspraken kunnen krijgen.

 

Wat zijn uw ervaringen, wensen en ideeën bij de samenwerking met woningcorporaties?

Hoe gaat u de nieuwe kansen benutten? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 25 maart 2021
Laatste aanpassing 25 maart 2021
Bron Rijksoverheid
Onderwerpen Woningcorporaties
en woningwet

2 Reacties

  1. roelof schraa

    Ik ga in gesprek met de woningbouwvereniging voor samenwerking De Derde Helft en samenwerking Een voor Eenzaamheid

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!