Hugo en de aanpak van eenzaamheid: zo is het gekomen

door | mei 28, 2020 | nieuws, over ons | 0 Reacties

In elk kennismakingsgesprek komt het aan bod: hoe ben ik verzeild geraakt in de wereld van eenzaamheidsbestrijding? Daarom hier “mijn verhaal”.

 

Studiekeuze: iets nuttigs willen doen

Ik heb politicologie gestudeerd in Nijmegen en me gespecialiseerd in ‘ouderen en ouderenbeleid’. Eerlijk is eerlijk: ik heb geen diepgravende reden voor die interesse. Ik had oma’s en een opa, maar vooral het idee dat er rond “ouderen” nog een wereld te winnen was: aan respect, aan eigen verantwoordelijkheid en aan keuzevrijheid. Dat bleek (en blijkt) inderdaad het geval. Mijn opleiding heb ik afgerond met studie en stage in Los Angeles en Washington DC. Dit was “the time of my life”; daar kunt u zich vast iets bij voorstellen. Mijn eindscriptie ging over publiek-private samenwerking in de ouderenzorg.

 

Aan de slag: belangenbehartiging ouderenzorg en -huisvesting

Al snel ging ik aan de slag als beleidsmedewerker bij de belangenorganisaties voor verzorgingshuizen in Flevoland en Gelderland. Ik functioneerde als secretaris voor samenwerkingsverbanden en dompelde me onder in de modernisering van de ouderenzorg, die toen door staatssecretaris Erica Terpstra in gang werd gezet. Later ging ik in een vergelijkbare rol verder bij een woningcorporatie voor ouderenhuisvesting. Dus altijd: ouderen, ouderenbeleid, ouderenzorg en ouderenhuisvesting.

 

En toen: professioneel adviseren

Mijn passie, kennis en ervaring voor “ouderen” heb ik ook bij een groot adviesbureau ingezet. Met als plus: ik heb daar het vak van adviseren, projectmatig werken en veranderen geleerd. Sinds 2010 werk ik als zelfstandig adviseur. Voor gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties, koepelorganisaties, kenniscentra en de Rijksoverheid.

 

Van ouderen naar eenzaamheid

Helaas neemt de kans op eenzaamheid toe als mensen ouder worden. Door díe link tussen “ouderen” en “ enzaamheid” ben ik zo’n zes jaar geleden in contact gekomen met Coalitie Erbij. Dat was een landelijk samenwerkingsverband van o.a. Humanitas, het Leger des Heils en het Ouderenfonds om samen eenzaamheid in ons land beter aan te pakken. Deze Coalitie Erbij is de voorloper van het huidige VWS Actieprogramma Een tegen eenzaamheid. Voor die coalitie heb ik landelijke congressen, prijsvragen, handreikingen en netwerken georganiseerd…. Daardoor ben ik stap voor stap de “wereld van eenzaamheid” ingerold en heb ik het onderwerp van alle kanten leren kennen. Sinds 2018 ben ik verbonden aan het VWS-programma en kan ik mijn kennis en ervaring benutten voor de Rijksoverheid en de gemeenten die ik mag ondersteunen.

 

Kennis delen voor verbetering in de praktijk

Misschien omdat ik uit een onderwijsgezin kom, is het mijn tweede natuur om kennis die ik opdoe te willen delen met anderen. Dat doe ik in al mijn opdrachten, omdat ik ervan overtuigd ben dat projecten en opdrachten véél beter gaan met de juiste kennis. Die kennis is in de huidige digitale samenleving makkelijker te vinden en verspreiden dan ooit… en dát doe ik sinds vorig jaar ook met Aanpakeenzaamheid.nl. De belangrijkste informatie voor de aanpak van eenzaamheid op één plek, vanuit de overtuiging dat meer kennis tot beter resultaat leidt.

 

Tot slot een persoonlijke noot: affiniteit met eenzaamheid

Ik heb wel eens een mindere periode gehad, maar in mijn leven heb ik me gelukkig nooit langdurig eenzaam gevoeld. Als kind ben ik meerdere keren verhuisd en ik heb in het buitenland gestudeerd. Nog eens versterkt doordat ik op mannen blijk te vallen, ben ik daardoor waarschijnlijk wél extra geraakt door het thema “eenzaamheid”. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is dat iedereen welkom is en erbij hoort. Want we hebben iedereen nodig in deze wereld.

 

En zo is het dus gekomen.

Informatie

Publicatiedatum 28 mei 2020
Laatste aanpassing 28 mei 2020
Bron
Onderwerpen over ons

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!