Zo kunt u het coronageld lokaal inzetten voor ouderen en jongeren

door | mei 12, 2021 | nieuws | 0 Reacties

Door de coronacrisis hebben alle gemeenten extra geld gekregen voor de aanpak van eenzaamheid bij ouderen en het welbevinden van kwetsbare groepen en jongeren. Maar hoe kunnen gemeenten dat geld inzetten? Hier vindt u een inventarisatie met voorbeelden en advies voor de besteding.

 

Serieus geld

Corona trekt een grote wissel op onze samenleving. Zo hebben meer ouderen te maken met eenzaamheid en staat het welbevinden van jongeren en kwetsbare groepen onder druk. Gelukkig ziet de overheid dat ook in. Na een aankondiging in februari, is inmiddels €200 miljoen (!) beschikbaar gekomen om daar wat aan te doen. Via een sociaal steunpakket krijgen alle gemeenten in ons land geld om ouderen, jongeren en kwetsbare groepen te helpen. U kunt hier per gemeente zien om welke bedragen het gaat. Het gaat om serieus geld: vaak tienduizenden tot honderdduizenden euro’s per gemeente.

 

Hoe inzetten?

De bedoeling van het sociaal noodpakket is om de gevolgen van corona op te vangen. Nu de vaccinatiecampagne op stoom komt en de coronamaatregelen geleidelijk versoepeld worden, is het zaak om te proberen het gemeentegeld zo snel en goed mogelijk in te zetten. Want ‘nu’ is de nood nog het hoogst. De praktijk leert echter ook dat het niet eenvoudig is om de middelen ‘per omgaande’ te besteden. De gemeente en maatschappelijke organisaties moeten plannen maken, subsidievoorwaarden schrijven en de plannen voorbereiden en uitvoeren. Dit staat nog los van besluitvormingsprocessen binnen de gemeente en met partners. Centrale vraag blijft natuurlijk: hoe kunnen we de middelen zo goed mogelijk besteden?

 

Voorbeelden

Elke gemeente kan zelf bepalen hoe ze het coronageld wil uitgeven. De doelgroepen zélf, de gemeente en maatschappelijke partners kunnen lokaal onderzoeken welke behoefte het grootst is, waar ‘energie’ aanwezig is en welke kansen zich aandienen om effectief en snel te handelen. Om partijen te inspireren, heeft Aanpakeenzaamheid.nl begin mei 2021 een uitvraag gedaan in het professionele netwerk. Gevraagd werd naar ideeën die lokaal, snel en betaalbaar kunnen worden uitgevoerd rond eenzaamheid bij ouderen en jongeren. Alle ideeën staan in de overzichten hieronder.

 

Reflectie: interessant maar ook veel tijd en geld nodig

Het is interessant om naar de ingezonden suggesties te kijken. Er is veel variatie: voor ouderen zijn er bijvoorbeeld suggesties voor online en telefonische diensten, trainingen, ontmoetingsplekken en activiteiten. Voor jongeren gaat het onder andere om buddies, fysieke en online ontmoetingsmogelijkheden en een online training. Veel ideeën zijn in essentie eenvoudig. Toch zullen ze lokaal vaak veel tijd en geld vragen om op korte termijn echt het verschil te maken voor voldoende mensen die met eenzaamheid te maken hebben. 

 

Advies: benut vier bouwstenen

Het is goed om de inzendingen te kennen en naast uw lokale aanbod en eigen ideeën te leggen. Ook bij de besteding van het coronasteunpakket komen de Zes bouwstenen voor de effectieve aanpak van eenzaamheid van pas. Als we ervan uitgaan dat het onderwerp ‘eenzaamheid’ nu goed op de agenda staat en dat lokale samenwerking plaatsvindt, dan zijn vier bouwstenen extra relevant. 

  1. Om eenzame mensen te vinden kunt u een deel van het steunpakket gebruiken voor een gerichte benadering, bijvoorbeeld via brieven, flyers, advertenties en een social media-campagne.
  2. Voor de ondersteuning van mensen met eenzaamheidsgevoelens kunt u dit moment ook gebruiken om ‘witte vlekken’ in het lokale aanbod aan te vullen. Immers: u hebt extra geld en kunt daarmee sturen op vernieuwing, bijvoorbeeld online trainingen of digitale ontmoetingsmogelijkheden;
  3. U kunt dit moment ook gebruiken om extra in te zetten op kwaliteit: er is nu meer aandacht voor eenzaamheid door bestaande en nieuwe aanbieders. U kunt hen uitnodigen de kosteloze Movisie Verbetertool Eenzaamheid uit te voeren en op te volgen. Ook kunt u initiatiefnemers vragen de inzichten uit de Subsidiechecklist eenzaamheid toe te passen bij hun aanvraag en/of uitvoering.
  4. Tot slot kunt u de extra middelen ook gebruiken om de verschillende doelgroepen goed te informeren en het complete aanbod veel beter voor het voetlicht te brengen. Bijvoorbeeld in een online sociale kaart en/of een papieren versie voor de oudere doelgroep. (Kijk ook eens hier voor een wensenlijst voor een goede sociale kaart).

Conclusie

U wilt zoveel mogelijk eenzame ouderen, jongeren en kwetsbare doelgroepen op zo kort mogelijke termijn helpen met het coronasteunpakket. U kunt het budget besteden aan de ontwikkeling en uitvoering van bestaande of nieuwe diensten of activiteiten. Maar het is minstens zo belangrijk om dit ‘momentum’ te gebruiken om de verschillende doelgroepen daadwerkelijk te bereiken, kwaliteit te stimuleren en te zorgen voor goed overzicht van het complete aanbod.

 

Overzicht jongeren

Naam en omschrijvingOrganisatie
Bezoek in zorginstelling met minipaardjesMens, Dier & Welzijn
Buddy building voor mentaal en fysiek welzijn van jongerenBuddynetwerk.nl
Buddy to buddy, peer to peerBuddynetwerk.nl
Clubhuizen voor informatie en ontmoeting
Joinby.app, platform voor duurzame ontmoetingenJoinby.app
Laagdrempelig inloop en ontmoetingshaven voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of levensverhaalEagle Shelter
Online training tegen eenzaamheidBureau Over-ons
Open Your Heart International, gebaseerd op elementen van positieve gezondheidBureau LWPC
Talkshow voor en door jongeren
Wachtverzachter: oplossing voor mensen die in afwachting zijn van psychische hulpWachtverzachter

Overzicht ouderen

Naam en omschrijvingAanbieder
1-op-1 aandacht door betaalbare en betaalde vrijwilligers
Belevenistafel: dagelijks nieuwe belevenissenBelevenistafel
Belmaatjes
Beweegadvies op maat, ook met anderenActief-Plus
Bewegingsagogie
Bezoek in zorginstelling met minipaardjesMens, Dier & Welzijn
Clusterwonen in de vorm van hofjes
Colleges, e-learnings en korte cursussen, rondleidingen, luisterfragmenten en live-collegesOase van kennis
Dans voor ontmoeting tegen de eenzaamheidSwitch2move
De Compaan: tablet die generaties met elkaar verbindt en mensen helpt graag voor elkaar te zorgenUw Compaan
Digi-domoticateamLaCoTa
Findmyapps, leren gebruiken van apps voor thuiswonende mensen met dementie voor sociale contacten en zelfredzaamheidFindmyapps
Grip & Glans groepstraining of individueel coachingstrajectGrip en Glans
Hand- en of voetmassage
Helpen bij praktijklessen MBO-onderwijs, zoals nagelverzorging, föhnen, gespreks en luistervaardigheden en lessen over diversiteit
Huiskamerproject
Kleuters en ouders samen naar schoolOldPeoplesHome
Laagdrempelig inloop en ontmoetingshaven voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of levensverhaalEagle Shelter
Liedjesvisite: interactief optreden door een professionele en zeer empathische zanger of zangeresDiva Dichtbij
LuisterlijnDe Luisterlijn
Luisterlijn die proactief mensen uit de doelgroep opbelt
Maatjesproject
Online collegesOud geleerd, jong gedaan
Online training tegen eenzaamheidBureau Over-ons
Ontmoetingen in horeca en alternatieve manieren in om ouderen te laten voelen dat ze niet vergeten wordenStichting Met je hart
Oopoeh, meer gezelligheid en beweging door koppeling aan een oppashondOOPOEH
Open je hart: brengt mensen letterlijk en figuurlijk in contact en in bewegingBureau LWPC
Penvriendennetwerk
Persoonlijke begeleidingUwAssistent
Praten met de doelgroep
Resto VanHarte: laagdrempelige eettafels voor betekenisvolle ontmoetingen en het meedoen als vrijwilliger in de buurtResto Van Harte
Samen schilderen, koken, muziek luisteren
Samen wandelen, samen delen
Seniorentablet: de wereld in de huiskamerSeniorentab
Telefonische groepsgesprekkenUP! Nederland
Thuisservice voor seniorenHome Instead
Thuiszorg, huishoudelijke hulp meer tijd geven
Zorgkringondersteuning voor mantelzorgersMantelzorger app

 

Verantwoording

De overzichten zijn gebaseerd op reacties op een LinkedIn-oproep van 4 en 5 mei 2021, voor zover ontvangen tot en met 11 mei 2021. Indien van toepassing of beschikbaar is een link naar een organisatie vermeld. De ideeën zijn bedoeld als inspiratie en zijn uiteraard niet compleet. Ook staan wij niet in voor de kwaliteit of effectiviteit van de interventies. NB: er zijn meer ideeën voor ouderen ingezonden dan voor jongeren, omdat de oproep in mijn LinkedIn-groep Innovatie in de ouderenzorg (> 17.500 leden) heeft gestaan. 

Met dank aan alle inzenders!

 

Tot slot

Hebt u nog andere ideeën of ervaringen? Vul het formulier in of laat hieronder uw reactie weten. 

Informatie

Publicatiedatum 12 mei 2021
Laatste aanpassing  12 mei 2021
Onderwerpen corona subsidie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!