Bent u voorbereid op €200 mln voor sociaal noodpakket?

door | feb 23, 2021 | nieuws | 0 Reacties

[Kort bericht] Corona heeft een grote weerslag op het mentale welzijn en de fysieke gezondheid van Nederlanders. Dat ziet het kabinet inmiddels ook. Daarom is op 12 februari 2021 een sociaal noodpakket aangekondigd, met een budget van €200 mln (of gemiddeld ruim €10/inwoner). Dit pakket wordt rond deze dagen uitgewerkt met maatschappelijke partners. Daar staat twee weken de tijd voor. Kortom: zeer binnenkort komt veel geld beschikbaar, ook in te zetten tegen eenzaamheid. Bent u daar op voorbereid?

 

Dit kunt u voorbereiden

Op basis van de VWS-informatie zijn de volgende actiepunten belangrijk:

  • Een groot deel van het budget zal via gemeenten terecht komen bij lokale initiatieven die uitgebreid kunnen worden. Ik vermoed dat dat via het gemeentefonds gaat, net zoals bij het Jeugdpakket van eind 2020. Zorg er dus voor dat binnen uw gemeente dit budget direct geoormerkt wordt. En zorg ervoor dat lokale succesvolle initiatieven bekend zijn.
  • Jongeren hebben behoefte aan laagdrempelige ondersteuning voor hun mentaal welzijn. In bibliotheken en wijkcentra mogen zij in groepen van maximaal 30 personen en met inachtneming van de anderhalvemeterregel bijeenkomen. Is dit lokaal voorbereid? Zijn de beheerders en begeleiders standby, bent u er klaar voor om dit snel en goed bekend te maken, overal in uw gemeente?
  • Voor eenzame ouderen worden activiteiten versterkt die zorgen voor meer contact, meer helpende handen en een alternatieve dagbesteding. Hebt u bestaande initiatieven op een rij die u kunt uitbreiden?
  • Voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn en mensen met een (verstandelijke) beperking komt meer ruimte voor ambulante begeleiding, alternatieve bezigheden die structuur bieden en extra begrijpelijke informatie over wat wel en niet veilig is. Uw actiepunt: staan lokale maatschappelijke organisaties in de startblokken om dit meteen op te pakken?
  • Een beperkt deel van het budget wordt gebruikt voor uitbreiding van het landelijke VWS-actieprogramma Een tegen eenzaamheid. Actiepunt: vraag uw VWS-adviseur wat dit voor uw gemeente en aanpak betekent.

 

Tot slot

U doet u er goed aan uw (vak)nieuws en Aanpakeenzaamheid.nl te volgen. Dan kunt u snel schakelen. Dat is belangrijk, want de geestelijke nood is door corona hoog.

Informatie

Publicatiedatum 23 februari 2021
Laatste aanpassing  23 februari 2021
Bron Rijksoverheid
Onderwerpen Corona,
sociaal noodpakket

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!