Mooi basismateriaal: drie colleges over eenzaamheid

door | mrt 16, 2021 | nieuws | 0 Reacties

Om samen effectief eenzaamheid aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen voldoende basiskennis heeft. Daarvoor kunt u gebruik maken van drie colleges van Eric Schoenmakers, die hier op een rij staan.

 

Basiskennis nodig

Een van de bouwstenen voor een effectieve aanpak van eenzaamheid is het ‘weten’: mensen moeten voldoende kennis hebben over de oorzaken, gevolgen, het omgaan met eenzaamheid en mogelijke interventies. Daarmee wordt het mogelijk om goed te luisteren, maatwerk aan te bieden en breder te denken dan alleen ‘ontmoeten’.

 

Collegeserie helpt

Eric Schoenmakers is senior onderzoeker en docent bij Fontys Hogescholen. Sinds 2009 doet hij onderzoek naar eenzaamheid. Hij heeft een serie colleges online gezet met de belangrijkste basisinformatie. De colleges duren zo’n 30 minuten per stuk en zijn hier kosteloos te bekijken. Als u de colleges voor uzelf en/of samen met uw collega’s bekijkt, dan weet u snel veel meer. En kunt u beter aan de slag.

 

Op een rij

Hierna volgen de drie colleges, met telkens een beknopte omschrijving van de inhoud. De colleges hebben de volgende inhoud:

  1. Wat is eenzaamheid?
  2. Omgaan met eenzaamheid
  3. Interventies bij eenzaamheid

 

College 1: wat is eenzaamheid?

In dit college laat Eric Schoenmakers zien wat eenzaamheid is. De verschillende vormen en oorzaken komen aan bod, net als de gevolgen.

 

College 2: omgaan met eenzaamheid

Dit tweede college gaat over de cijfers en risicogroepen bij eenzaamheid. Daarnaast staat Eric Schoenmakers stil bij de verwerking van eenzaamheid en de manier waarop mensen met eenzaamheid om kunnen gaan. Mensen gaan pas iets doen als ze hun eenzaamheid als problematisch ervaren én ervaren dat er ‘oplossingsmogelijkheden’ zijn. Om mensen te kunnen helpen laat Eric zien dat je in gesprek kunt gaan over het gemis dat mensen ervaren en kunt aansluiten bij dat gemis en iemands voorkeur om met problemen om te gaan.

 

College 3: interventies bij eenzaamheid

In het laatste college komen interventies aan bod. Eenzaamheid is niet altijd oplosbaar, maar dat wil niet zeggen dat u niets kunt doen. Interventies kunnen gericht zijn op preventie, op verminderen of het voorkomen van verergering. Er zijn verschillende types interventies, zoals voorlichting, sociaal-culturele en persoonlijke activering en cursussen, gespreksgroepen en therapie. Het is goed om rekening te houden met succes- en faalfactoren bij het aanbieden van interventies. Ook blijft het belangrijk om te beseffen dat eenzaamheid altijd om maatwerk vraagt en meer is dan ontmoeting.

 

Tot slot

Hoe gebruikt u de colleges? En kunt u de inzichten gebruiken? We horen het graag; laat uw reactie hieronder achter.

Informatie

Publicatiedatum 16 maart 2021
Laatste aanpassing 16 maart 2021
Bron Eric Schoenmakers
Onderwerpen Oorzaken, gevolgen
en interventies

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!