Checklist deskundigheidsbevordering

door | sep 10, 2020 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Vrijwilligers, professionals en ondernemers weten vaak te weinig over eenzaamheid om effectief te kunnen signaleren of te ondersteunen. Daarom bieden steeds meer gemeenten deskundigheidsbevordering aan. Maar wat moet in trainingen of cursussen aan bod komen? Daar is nu een lijst met aandachtspunten voor.

 

Veel mensen kunnen helpen

In elke gemeente kunnen tientallen of zelfs honderden mensen helpen bij het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. Denk aan sociaal werkers, wijkverpleegkundigen en huisartsen. Of vrijwilligers van bezoekdiensten, aanbieders van activiteiten en wijkagenten. Kijk maar eens in dit overzicht met een alfabetische lijst van mensen die eenzaamheid kunnen signaleren.

 

Deskundigheid ontbreekt

Zoals hoogleraar Theo van Tilburg onlangs nog constateerde, ontbreekt het veel mensen aan voldoende kennis over eenzaamheid. Zoals kennis over verschillende soorten eenzaamheid, de diversiteit in oorzaken en mogelijke oplossingen en signalen van eenzaamheid.

 

Training aanbieden

Veel gemeenten werken aan deskundigheidsbevordering, bijvoorbeeld via het lokale sociaal werk. Soms gaan lokale trainers aan de slag, soms worden externe trainers ingehuurd of wordt aanbod via een train-de-trainermethode ontwikkeld. In elk geval is het belangrijk om stil te staan bij de benodigde inhoud van de deskundigheidsbevordering.

 

Lijst met aandachtspunten

Vanuit het VWS Actieprogramma Een tegen eenzaamheid is nu een lijst met aandachtspunten voor deskundigheidsbevording rond eenzaamheid beschikbaar. De lijst is bedoeld als hulpmiddel voor beleidsambtenaren en/of (inkoop)medewerkers van gemeenten of organisaties die zich met deze deskundigheidsbevordering bezighouden. De lijst is opgesteld met inbreng van de Wetenschappelijke Adviescommissie van het Actieprogramma Een tegen eenzaamheid.

 

Vier onderdelen

De lijst met aandachtspunten richt zich op vier onderdelen:

  1. trainingen of cursussen die gericht zijn op kennis over eenzaamheid;
  2. trainingen of cursussen die gericht zijn op werkhouding en werkwijze bij eenzaamheid;
  3. trainingen of cursussen die gericht op handelingsperspectief bij eenzaamheid;
  4. het proces van de trainingen of cursussen.

 

Aandachtspunten deskundigheidsbevordering - toolkit Een tegen eenzaamheid  Aandachtspunten deskundigheidsbevordering - toolkit Een tegen eenzaamheid  Aandachtspunten deskundigheidsbevordering - toolkit Een tegen eenzaamheid

 

 

Gebruik in de praktijk

Als u betrokken bent bij de introductie, uitvoering of evaluatie van trainingen of cursussen rond eenzaamheid, dan kunt u de lijst gebruiken als een soort ‘checklist’. Het is een hulpmiddel om te toetsen in hoeverre uw aanbod voldoet of verbeterd kan worden. Strikt genomen gaat de lijst alleen over het verminderen van eenzaamheid bij ouderen, maar het lijkt erop dat-ie veel breder toepasbaar is.

 

Tot slot

Hoe vergaat het u met het aanbieden van trainingen of cursussen rond eenzaamheid? Hoe kunt u de nieuwe lijst gebruiken? Hebt u aanvullingen of correcties? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 10 september 2020
Laatste aanpassing 10 september 2020
Bron Checklist
deskundigheidsbevordering
Onderwerpen Deskundigheidsbevordering,
cursus, training, expertise

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!