Nederlands is een nieuw fonds rijker: het Lang Leve Kunst Fonds. Het fonds stelt jaarlijks € 1 mln beschikbaar voor kunstparticipatie van (kwetsbare) ouderen. Dit kan perfect gebruikt worden voor projecten om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan. In 2021 zijn er twee deadlines voor het aanvragen: 31 maart en 30 augustus.

 

Voor allerlei projecten

Dit zegt het Fonds: “Het Lang Leve Kunst Fonds ondersteunt activiteiten waarbij ouderen actief zijn met kunst. Het fonds staat open voor allerlei soorten projecten. Kleine, lokale projecten waarin ouderen onder begeleiding van een kunstenaar kunst maken met een concreet eindresultaat: een voorstelling, een schilderij, een muziekuitvoering. Maar ook projecten met een groter bereik en naast de uitvoering van activiteiten de (door)ontwikkeling van een methodiek. Wilt u een kunstproject voor ouderen starten? Doe dan nu een aanvraag.”

 

Kunst en cultuur werken tegen eenzaamheid

Kunst en cultuur kunnen eenzaamheid tegengaan. Bijvoorbeeld door een beroep te doen op talenten van eenzame mensen, bij hen levenslust aan te boren, hen contact te laten maken over persoonlijke onderwerpen en zeggenschap over hun eigen leven te bevorderen. 

 

Ook in coronatijd

Volgens het Fonds heeft het coronavirus de waarde van kunstparticipatie nóg duidelijker gemaakt. Het is sterk gemist door ouderen die niet meer kunnen schilderen, dansen of theater maken. Maar er is ook veel doorgegaan. Met de inzet van extra creativiteit, organisatiekracht en middelen.

 

Tot slot

Het is prachtig dat dit fonds er nu is, en structureel deze middelen beschikbaar stelt. Ik zou zeggen: maak er gebruik van! En hebt u hulp nodig bij een aanvraag? U weet ons te vinden.

 

Informatie

Publicatiedatum26 januari 2021
Laatste aanpassing26 januari 2021
BronLang Leve Kunst Fonds
OnderwerpenKunstparticipatie,
fonds en coronatijd