Webinar nu terug te kijken

door | jun 23, 2020 | nieuws | 0 Reacties

Hoe kunnen we verder met de aanpak van eenzaamheid na een eerste kwartaal met het coronavirus? Daarover ging het webinar van Aanpakeenzaamheid.nl op dinsdag 23 juni 2020 voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Met het webinar kunnen zij hun aanpak versterken met actuele inzichten, uitdagingen en mogelijke oplossingen.

Deelnemers aan het webinar kwamen letterlijk vanuit het hele land: van Zuid Limburg tot Friesland en Noord-Holland, zowel van uit grotere steden als uit kleinere gemeenten. Opvallend is dat veel mensen niet weten of er in hun gemeente een integrale aanpak van eenzaamheid is. Hopelijk kan het webinar hen op het spoor zetten om een effectieve, duurzame aanpak van eenzaamheid te realiseren.

De opname is hieronder voor iedereen beschikbaar (als dat niet werk, kijk dan rechtstreeks op Youtube). In het webinar komt de Agenda voor de aanpak van eenzaamheid in de anderhalvemetersamenleving aan bod. Die kunt u hier downloaden.

 

Aanvullende vragen en antwoorden

Tijdens het webinar zijn veel vragen beantwoord, maar nog niet allemaal. Hieronder staat daarom meer informatie over niet of deels beantwoorde vragen.

  • Er zijn in Nederland verschillende organisaties die trainingen aanbieden. In de Instrumentenwijzer vindt u bij “Instrumenten voor kwaliteit en de juiste interventies” een onderdeel ’trainingen’. Daar vindt u meer informatie. 
  • Over instrumenten voor mensen die niet digitaal zijn, bijvoorbeeld ouderen die iemand missen om over vroeger te praten. Daarvoor zou een buddy geschikt zijn, of bijvoorbeeld de Zilverlijn. Maar eigenlijk zou je zo iemand eerst goed moeten leren kennen, en op zoek naar iemands talenten en mogelijkheden. Daarmee kun je echt passende ‘oplossingen’ voorstellen.
  • Er zijn zoveel instrumenten: hoe moet je instrumenten kiezen voor welke doelgroep? Ik zou willen verwijzen naar het handboek Eenzaam ben je niet alleen van Movisie. Daarin staat een mooi stappenplan om vanuit het contact met iemand te zoeken naar alternatieven en af te wegen wat het beste past. Sowieso kan de Instrumentenwijzer ook helpen om u beter te oriënteren op mogelijke interventies. En dan luidt wat mij betreft altijd het devies: leg écht contact met iemand, bouw vertrouwen op, en onderzoek waar iemands wensen, talenten en behoeften liggen. En probeer dan iets te zoeken dat echt past. Maar pas nadát er eerst echt contact gelegd is.
  • Tips voor funding: voor de handliggende fondsen zijn RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en het Oranjefonds. Ook zijn er regionaal vaak fondsen beschikbaar.
  • Er was ook een vraag over de actuele cijfers die ik toonde. Het rapport daarvan staat hier
  • Verrassend veel mensen hebben vragen over het ‘bereiken’ van eenzame mensen. Binnenkort komt daar een bericht over op Aanpakeenzaamheid.nl, maar voor nu zou ik willen verwijzen naar informatie over signaleren op de site van VWS.

Meld u aan voor de nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van toekomstige webinars. Hebt u vragen of suggesties? Laat ze achter in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 23 juni 2020
Laatste aanpassing 23 juni 2020
Bron Aanpakeenzaamheid.nl
Onderwerpen aanpak, corona, strategie, bouwstenen, interventies, campagnes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!