Zomer en eenzaamheid: dit kunt u doen.

door | jul 9, 2019 | nieuws | 0 Reacties

Zomer. Het is dé tijd van het jaar om u voor te bereiden voor de tweede helft. Graag geef ik u vijf tips om na de zomer in uw netwerk goed voor de dag te komen bij een effectieve aanpak van eenzaamheid.

  1. Als eerste een inkoppertje: neem de tijd om Aanpakeenzaamheid.nl eens goed te bestuderen. Hier vindt u werkelijk alle informatie en bronnen om straks gedegen aan de slag te gaan. Met op veel pagina’s links naar verdiepende inzichten.
  2. Vervolgens: bestudeer de Handreiking lokale aanpak eenzaamheid. Dat is het meest complete overzicht met inzichten en stappen om in uw gemeente, samen met andere partijen, tot een effectieve, duurzame aanpak van eenzaamheid te komen.
  3. Houd Zonmw in de gaten. Want er komt ‘rond de zomer’ geld aan voor het evalueren, beschrijven, onderbouwen en meten van initiatieven tegen eenzaamheid. Wie weet maakt Zonmw al bekend hoe dit in zijn werk gaat, en bent u er als eerste bij. Lees hier meer.
  4. Maak een overzicht van signaleerders: als u in uw gemeente meer eenzame mensen wilt vinden en bereiken, dan hebt u de inzet nodig van iedereen die vanuit zijn of haar (vrijwillige) functie meer kans heeft om (dreigende) eenzaamheid te signaleren. Gebruik de tijd om voor uw gemeente een zo compleet mogelijke contactlijst te maken. Dan kunt u partijen na de zomer zo snel en goed mogelijk bereiken. Hier vindt u een lijst met meer dan 25 verschillende soorten signaleerders, die u als basis voor uw lokale overzicht kunt gebruiken.
  5. Zorg dat uw collega’s en netwerk ook goed geïnformeerd zijn: u kunt uw collega’s en netwerkpartners deze zomer attenderen op de nieuwsbrief van Aanpak eenzaamheid.nl. Stuur ze een mailtje, en vraag of ze zich willen opgeven via deze link. Want: dat werkt straks wel zo handig, als uw omgeving voortaan ook goed geïnformeerd is.
  6. Bonus-leestip. Omdat het zomer is, ook een luchtige tip. Want wist u dat planten gelukkig niet eenzaam kunnen zijn? Dat is nu wetenschappelijk uitgezocht. Gelukkig maar, dan kunnen wij ons op mensen richten ;).

Hebt u nog andere zomertips om de aanpak van eenzaamheid voor te bereiden? Laat ze hieronder achter.

Een goed vervolg van de zomer toegewenst!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!