Aanbod voor eenzaamheid bij jongeren

door | apr 27, 2021 | nieuws | 0 Reacties

Eenzaamheid bij jongeren krijgt op dit moment veel aandacht. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die door jongeren in het hele land gebruikt kunnen worden. Ontdek ze hier, zodat u ze meteen lokaal bekend kunt maken. Want elke dag en elke jongere telt.

 

Eenzaamheid bij jongeren

Door corona is duidelijk geworden dat ook jongeren met eenzaamheid te maken kunnen krijgen. De meest recente meetronde van het RIVM laat zien dat het percentage dat zich enigszins tot sterk eenzaam voelt voor jongeren van 16-24 jaar (81%) hoger ligt dan voor oudere leeftijdsgroepen. Bijna de helft van de jongeren (16-24 jaar) ervaart psychische gezondheidsproblemen tegenover ca. 17% van de Nederlandse bevolking.

 

Steun voor jongeren

De gevolgen van corona op het sociaal en mentaal welzijn op jeugd en jongeren is het kabinet niet ontgaan. Daarom is een sociaal noodpakket ontwikkeld. Alle gemeenten in ons land krijgen geld om, onder andere, de jeugd te ondersteunen. In dit overzicht ziet u precies hoeveel geld elke gemeente krijgt.

 

Aanbod dat nú beschikbaar is

Nog niet iedereen is gevaccineerd en corona is nog niet bedwongen. Daarom kunnen jongeren de steun nú gebruiken. Maar de praktijk leert dat het een tijdje duurt voordat gemeenten en organisaties extra aanbod en ondersteuning hebben kunnen realiseren. Daarom is het extra belangrijk te weten welk aanbod er nu al wél beschikbaar is. Aanpakeenzaamheid.nl zet deze mogelijkheden hier op een rij, ook voor specifieke groepen die het mogelijk extra zwaar hebben. Voel u vrij om deze initiatieven op uw eigen website, via social media of in uw eigen nieuwsbrief op te nemen. Want het is belangrijk dat deze zo bekend mogelijk worden.

 

Voor alle jongeren

Alle jongeren in Nederland kunnen gebruik maken van:

  • Alles oké? Supportlijn
  • De Kindertelefoon: bellen of chatten
  • @Ease: praten over alles, ook eenzaamheid
  • Join us app Android en iOS: App met een forum en sociale uitdagingen voor jongen, om te helpen bij het maken van vrienden
  • JouwGGD Chat: Anoniem chatten over je gezondheid met de GGD, ook ‘s-avonds en in het weekend
  • Praat met mij. Bellen en chatten voor jongeren die met eenzaamheid te maken hebben
  • PratenOnline: gratis en anoniem chatten met een hulpverlener.
  • Tejo: Professionele hulpverleners, gratis, anoniem en onmiddellijk
  • Villa Pinedo: Een forum of 1-op-1-contact met een buddy

 

Voor specifieke groepen

Sommige jongeren hebben het misschien extra zwaar. Daarom is het goed dat ook voor hen ondersteuning beschikbaar is:

 

Nog veertig landelijke initiatieven

Naast het aanvullende aanbod dat gemeenten nu voor jongeren ontwikkelen, komen er nog vele landelijke initiatieven. Het ministerie van VWS ondersteunt aanvullend aan de lokale aanpak nog “circa 40 landelijke initiatieven”. Het gaat o.a. om luisterlijnen, initiatieven die eenzaamheid bespreekbaar maken en jongeren helpen veerkrachtig te worden. Ook komen er trainingen, extra lessen en lesbrieven. Voor specifieke groepen komen sociale activiteiten, workshops en masterclasses en extra online ondersteuning. Helaas is (nog) geen compleet en concreet overzicht van de initiatieven beschikbaar, zodat jongeren kunnen kiezen waar ze gebruik van willen maken. Misschien komt dat nog?

Kunt u van deze informatie gebruik maken? Kent u nog ander aanbod dat landelijk beschikbaar is? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.​

Informatie

Publicatiedatum 27 april 2021
Laatste aanpassing  27 april 2021
Onderwerpen Initiatieven, jongeren

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!