Instrumenten uitgelicht (2): eenzame mensen vinden en activeren

door | jul 27, 2020 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Er zijn steeds meer instrumenten die kunnen helpen bij de aanpak van eenzaamheid. In dit bericht lichten we de hulpmiddelen uit die helpen bij het vinden en activeren van mensen die met eenzaamheid te maken hebben. De instrumenten komen uit de Instrumentenwijzer van Aanpakeenzaamheid.nl, waar u nog veel meer hulpmiddelen vindt die u helpen bij de effectieve aanpak van eenzaamheid.

In een korte serie lichten we de instrumenten toe die kunnen helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Dit is het tweede deel. Deel 1 van deze serie vindt u hier.

Eenzame mensen vinden en activeren

De lokale cijfers over eenzaamheid spreken meestal boekdelen: er zijn te veel mensen die te maken hebben met (ernstige) eenzaamheid. Toch is het niet altijd eenvoudig om de mensen te vinden en te bereiken om wie het gaat. Gelukkig zijn er verschillende instrumenten die daarbij kunnen helpen. Die zetten we hier op een rij. 

 

1. Overzicht van signaleerders

Eenzaamheid kan door elk mens gesignaleerd en besproken worden. Maar sommige groepen vrijwilligers, professionals en ondernemers kunnen een extra rol hebben bij het signaleren van eenzaamheid. Als u met groepen mensen wilt samenwerken en hen wilt motiveren om zich (extra) in te zetten, dan is het handig om gebruik te maken van dit overzicht. Daarin staan zo’n dertig verschillende groepen. Zo kunt u makkelijk kiezen wie u (als eerste) gaat benaderen in uw gemeente.

 

2. Signaleringskaart

Mensen lopen niet rond met een bordje waarop staat: “Ik ben eenzaam”. Bovendien rust er een taboe op het onderwerp. Dat maakt het niet eenvoudig om eenzaamheid te signaleren. Gelukkig is er een signaleringskaart met een overzicht van de signalen die op eenzaamheid kunnen wijzen. Die kaart kan iedereen gebruiken om te leren waarop je kunt letten. Ook kent de kaart tips hoe je eenzaamheid bespreekbaar kunt maken.

 

3. Signaalpunt

Het is niet altijd mogelijk voor inwoners, vrijwilligers, professionals of ondernemers om in gesprek te gaan met mensen die (mogelijk) eenzaam zijn maar die zij wél in hun omgeving ontmoeten en waar ze zich wellicht zorgen over maken. Om tóch zoveel mogelijk signalen op te vangen over mensen die (mogelijk) eenzaam zijn, is het goed om gebruik te maken van het Signaalpunt eenzaamheid, dat door het ministerie van VWS wordt ondersteund. Bij zo’n signaalpunt kan iedereen 24/7 en heel eenvoudig een signaal afgeven, dat binnen 48 wordt opgevolgd. Zo kunt u lokaal zorgen voor een goede infrastructuur, waarmee u iedereen helpt om eenzaamheid te signaleren. Hier leest u meer over de opties die u hebt om een signaalpunt in te richten.

 

4. Huisbezoeken

Het uitvoeren van huisbezoeken aan ouderen en andere (kwetsbare) doelgroepen kan een goede manier zijn om eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Hiervoor is een handreiking beschikbaar, waarmee u uw eigen, lokale huisbezoekaanpak kunt ontwikkelen of versterken.

 

5. Bereiken en activeren van ouderen

Hoe kunt u zelfstandig wonende ouderen bereiken en activeren om activiteiten deel te nemen? Dat blijkt in de praktijk best lastig. Maak daarvoor gebruik van het factsheet “Ouderen bereiken voor sociale en beweegactiviteiten”. Dit document geeft een overzicht van de kanalen, middelen en benodigde inhoud van communicatie om ouderen wél te bereiken en te activeren.

 

De hier genoemde instrumenten kunnen u hopelijk helpen om beter en meer mensen te vinden die (mogelijk) eenzaam zijn. Nog eens 25 andere instrumenten vindt u in de Instrumentenwijzer van Aanpakeenzaamheid.nl. Wat zijn uw ervaringen, en kent u nog andere relevante hulpmiddelen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 27 juli 2020
Laatste aanpassing 29 augustus 2020
Onderwerpen activeren, signaleren, bereiken, hulpmiddelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!