Instrumenten uitgelicht (1): strategische hulpmiddelen

door | jul 13, 2020 | hulpmiddel, nieuws | 0 Reacties

Er zijn steeds meer instrumenten die kunnen helpen bij de aanpak van eenzaamheid. In dit bericht lichten we de strategische hulpmiddelen uit: hulpmiddelen die u kunt gebruiken om op lokaal niveau plannen te maken en partijen te betrekken om samen slim en effectief in actie te komen. Van dergelijke instrumenten staan er op moment van schrijven negen in de Instrumentenwijzer van Aanpakeenzaamheid.nl.

 

1. Bouwstenen voor een effectieve aanpak

Eenzaamheid kunt u lokaal alleen effectief aanpakken met aandacht voor zes verschillende bouwstenen: weten, vinden, ondersteunen, kwaliteit bieden, samenwerken en informeren. De interactieve hand-out helpt om deze samenhangende aanpak vorm te geven.

 

2. Agenda voor de aanpak van eenzaamheid in de anderhalvemetersamenleving

We leven in de anderhalvemetersamenleving. Dat heeft ook gevolgen voor de aanpak van eenzaamheid. In de ‘Agenda voor de aanpak van eenzaamheid in de anderhalvemetersamenleving’ leest u in tien punten hoe u uw lokale aanpak hieraan kunt aanpassen. Bijvoorbeeld door te werken aan samenwerking en het behouden van (nieuwe) vrijwilligers en initiatieven. Ook het borgen van aandacht, het betrekken van ondernemers en het versterken van de signaalfunctie kunt u nu goed oppakken. Denk ook aan het realiseren van één plek voor informatie, beleid voor huisbezoeken, het benutten van andere vormen van interventies en het inzetten op ‘digital first’.

 

3. Beleids- of actieplan

Om in uw gemeente een actieplan of een beleidsplan te maken voor de aanpak van eenzaamheid, kunt u gebruik maken van een format. Met onder andere de doelstelling, strategie, activiteiten en manier van organiseren. Ook is een praktisch voorbeeld beschikbaar.

 

4. Checklist subsidies eenzaamheid

Als u subsidies verleent voor de aanpak van eenzaamheid, dan wilt u natuurlijk dat de projecten effectief zijn tegen eenzaamheid. Daarvoor kunt u gebruik maken van de Subsidiechecklist, die tien onderdelen kent. Zoals de voorkeur om projecten met de beoogde doelgroep te ontwikkelen en aandacht voor een krachtgerichte aanpak vanuit maatwerk.

 

5. Lessen voor versterking van wijken en buurten

Het versterken van de sociale band tussen bewoners van wijken, buurten en dorpen kan ook bijdragen aan het tegengaan van eenzaamheid. Daarvoor zijn acht lessen beschikbaar die u prima als basisinstrument kunt gebruiken om uw lokale strategie op te baseren. Denk aan lessen die het belang van ontmoetingsplekken onderstrepen en het belang van opbouwwerkers. Of de les om gedeeld eigenaarschap na te streven en aanwezige verbanden niet te verstoren.

 

6. Lokale campagne ontwikkelen met voorbeelden

Wilt u lokaal een campagne ontwikkelen om bijvoorbeeld het taboe op eenzaamheid te verminderen? Of om mensen meer bewust te maken van hun eigen rol om eenzaamheid tegen te gaan? Wat uw doelen ook zijn, u kunt gebruik maken van voorbeelden van verschillende gemeenten in het hele land. Die staan gebundeld in een prachtige Powerpointpresentatie.

 

7. Lokale conferentie organiseren met draaiboek

Eenzaamheid kunt u alleen in samenwerking met veel partijen aanpakken. Dan is het vaak handig en verstandig om lokale (start)conferenties te organiseren. U kunt daarvoor gebruik maken van de basisinformatie om zo’n bijeenkomst te organiseren. 

 

8. Handreiking “Lokale aanpak van eenzaamheid”

Wilt u echt goedbeslagen ten ijs komen: lees dan de handreiking “Lokale aanpak van eenzaamheid”. Dit is een handig instrument om een samenhangend beeld te krijgen van de inhoud én het proces om lokaal een effectieve aanpak te ontwikkelen.

 

9. Kwaliteitskompas voor evalueren en verbeteren

Als u het écht goed wilt doen, evalueert u de lokale aanpak van eenzaamheid regelmatig. Dat. maakt het mogelijk om tijdig bij te sturen, voor maximaal resultaat en minder verspilling van mensen en middelen. U kunt hiervoor gebruik maken van het kwaliteitskompas van Movisie.

 

Bovenstaande instrumenten en nóg zo’n twintig stuks staan handig bij elkaar in de Instrumentenwijzer. Wat zijn uw ervaringen met deze instrumenten, en kent u nog andere relevante hulpmiddelen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Informatie

Publicatiedatum 13 juli 2020
Laatste aanpassing  29 augustus 2020
Onderwerpen strategie, hulpmiddelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!