Lokale conferentie over eenzaamheid organiseren? Zo doet u dat.

door | okt 3, 2019 | nieuws | 0 Reacties

Wilt u in uw gemeente mensen en organisaties informeren over eenzaamheid, samen brengen en plannen maken om eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan? Dan is het vaak handig om een startbijeenkomst of werkconferentie te organiseren.

In Nederland hebben er al veel van dergelijke bijeenkomsten plaatsgevonden. U hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Naast een opening en welkomstwoord, kiezen organisatoren vaak voor de volgende onderdelen:

  • kennisoverdracht rond eenzaamheid, met definitie, feiten, cijfers, oorzaken, gevolgen, risicogroepen en mogelijke oplossingen;
  • sessies rond het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid;
  • presentatie van de lokale stand van zaken en lokale plannen;
  • gespreksrondes tussen deelnemers: wat zijn hun ervaringen, ideeën en inzichten om eenzaamheid samen tegen te gaan?
  • workshops over doelgroepen of onderwerpen, zoals jongeren, ondernemers, migranten of lokale samenwerking
  • workshop met praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld over de Luisterlijn of  lokale initiatieven
  • niet te vergeten is inbreng van ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld door filmpjes van of over mensen die met eenzaamheid te maken hebben.

Als u een wetenschapper als spreker wilt hebben, dan kunt u wellicht een beroep doen op de volgende veelgevraagde mensen: Jenny Gierveld (NIDI, Den Haag), Gerine Lodder (Tilburg University, vooral over jongeren), Anja Machielse (UvU, Utrecht), Eric Schoenmaker (Fontys, Tilburg) of Theo van Tilburg (VU, Amsterdam). Voor meer praktijkgerichte sprekers kunt u denken Jan Willem van de Maat (Movisie) en aan leden van het adviesteam Eén tegen eenzaamheid, waaronder ondergetekende. Als het over jongeren moet gaan, denk dan vooral aan Join Us. En bij ondernemers komt u snel terecht bij de Haagse Community tegen Eenzaamheid.

Een bijeenkomst kan extra karakter krijgen door het toevoegen van een quiz, filmpjes, een talkshow of debat. U kunt dit draaiboek gebruiken voor uw eigen werkconferentie. En kijk voor meer inspiratie naar voorbeelden van programma’s in EnschedeWestland en Leeuwarden. Veel succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u niets missen over de ontwikkelingen van de aanpak van eenzaamheid?

Abonneer uzelf nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief van Aanpakeenzaamheid.nl en ontvang relevante artikelen over de aanpak van eenzaamheid. Mis het niet.

Je bent succesvol ingeschreven!